Mac ’n’ Cheese – Supermarket (2013)

Regie: Tom Hankins, Gijs van Kooten, Roy Nieterau | 2 minuten | animatie, korte film, komedie

Hoera! Mac ‘n’ Cheese zijn terug! Na het enorme, stiekem onverwachte, succes van het eerste filmpje, dat vier studenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht maakten als afstudeerfilm, kon een vervolg eigenlijk niet uitblijven. De vier gedreven animatietalenten, Gijs van Kooten, Tom Hankins, Guido Puijk en Roy Nieterau, werkten maar liefst vijf maanden aan het twee minuten durende filmpje. Ze bleven op de been door, naar eigen zeggen, een bajiljoen boterhammen met pindakaas, en natuurlijk het rotsvaste geloof in hun lekker tegendraadse creatie. En dat bleek te kloppen: ‘Mac ‘n’ Cheese’ werd inmiddels bijna 2 miljoen keer bekeken en is door Vimeo zelfs uitgekozen tot Staff Pick. Ook op het Nederlands Filmfestival raakte het filmpje niet de in vergetelheid: de makers mochten daar de UPC Animatie Prijs in ontvangst nemen.

In ‘Mac ‘n’ Cheese – Supermarket’, één van de vier filmpjes die in het Ultrakort programma 2013 is opgenomen, zien Skinny en Biggie een verleidelijk reclamespotje voor een verblijf in een tropisch vakantieoord. Daar zijn zij wel aan toe! Maar na het leegmaken van de broekzakken en het stukslaan van het spaarvarken blijkt dat er op het financiële gebied wel wat aan schort. Niet getreurd: het duo solliciteert bij een supermarkt, waar ze binnen een week precies verdienen wat de reis kost. Laat het maar aan Skinny en Biggie over om daar een hele eigen draai aan te geven.

‘Mac ‘n’ Cheese – Supermarket’ wordt in alle Nederlandse Pathé bioscopen vertoond als voorprogramma van ‘World War Z’. Het filmpje is gemaakt door Colorbleed (dat bestaat uit Tom Hankins, Gijs van Kooten en Roy Nieterau) en is geproduceerd door il Luster Producties. Liefhebbers van het eerste filmpje kunnen opgelucht ademhalen: ‘Mac ‘n’ Cheese – Supermarket’ is net zo grappig en vlot als het afstudeerfilmpje. Zo vlot, dat je ‘m het liefst vaker zou kijken omdat je anders ongetwijfeld de inventieve visuele grapjes mist. De twee minuten vliegen voorbij! Het wordt tijd voor een langere film…

Monica Meijer

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 4 juli 2013