Machete (2010)

Regie: Ethan Maniquis, Robert Rodriguez | 107 minuten | actie, thriller, avontuur, misdaad | Acteurs: Danny Trejo, Michelle Rodriguez, Jessica Alba, Robert De Niro, Lindsay Lohan, Cheech Marin, Jeff Fahey, Steven Seagal, Don Johnson, Cheryl Chin, Electra Avellan, Elise Avellan, Ara Celi, Greg Ingram    

Sinds de spectaculaire fake trailer van ‘Machete’, geproduceerd als voorfilmpje voor ‘Grindhouse’, wachtten zowel fans van Robert Rodriguez als van Danny Trejo – vaak dezelfde mensen – op de full length actiekraker van het duo dat eerder voor ondermeer ‘Desperado’ en ‘Once Upon a Time in Mexico’ samenwerkte. Een nieuwe serie previews voorspelde al dat die wachttijd ruimschoots beloond zou worden. De film, die bomvol lijkt te zitten met achterlijke quotes, absurde acties en aantrekkelijke vrouwen (Michelle Rodriguez, Jessica Alba en Lindsay Lohan, om er een paar te noemen), heeft ook qua mannelijke rolverdeling de zaken goed op orde. Niemand minder dan Robert De Niro, Don Johnson en Steven Seagal staan Trejo bij in zijn queeste de meest ongedwongen overdreven Mexploitation ooit op het scherm te brengen, waarmee de casting raakt aan het soort droomensemble dat Stallone met ‘The Expendables’ samenvoegde – alsof het altijd zo bedoeld was dat de twee concurrenten aan de internationale box office in dezelfde periode uit zouden komen. Net als laatstgenoemde brengt ‘Machete’ namelijk precies wat het belooft: frank en vrij topvermaak dat uitnodigt je vuisten in de lucht te steken en naar het scherm te schreeuwen, terwijl de plot van gekkigheid niet meer weet wat het je nu moet serveren – en daar vervolgens toch nog overheen gaat.

Machete is een Mexicaanse ex-agent die zijn dagen slijt als dagarbeider in het Texas van de racistische senator McLaughlin (Robert De Niro). Jaren terug is hij bedrogen en voor dood achtergelaten door drugsbaas Torrez (Steven Seagal, die in zijn eerste rol als volwaardige bad guy doet denken aan David Carradine die met vergelijkbaar plezier zijn tegenstanders braveerde), waardoor hij inmiddels niet langer als federaal officier in dienst is. Wanneer hij vervolgens bij een aanslag op de senator opnieuw belazerd wordt, is de maat voor hem vol, hetgeen hem effectief in vendetta modus plaatst. Samen met zijn broer, priester Benito (Cheech Marin, die eerder ook in de fake trailer speelde), een netwerk van illegale immigranten onder leiding van Luz (Michelle Rodriguez) en douanebeambte Sartana (Jessica Alba) neemt hij het op tegen alles wat hem – en de vrijheid van Mexicaanse vluchtelingen – in de weg heeft gestaan. Waaronder de corrupte McLaughlin en zijn gevolg, een bende rednecks die onder leiding van Lt. Von Jackson (een verrassend schofterige Don Johnson) de Amerikaanse grens bewaakt, en uiteindelijk zijn oude vijand Torrez, die volledige controle over die grens najaagt. Een wraakverhaal zo gelaagd met interessante, onbestaanbare en ronduit surrealistische figuren aan beide kanten van de grens dat de weg naar de onvermijdelijke eindconfrontatie wel vergeven moet zijn van verbazingwekkende hindernissen en dito oplossingen, die je toch vooral zelf moet aanschouwen. Een droomscenario voor de creativiteit van Rodriguez, dat tussen de bizarre regels door ook nog eens voldoende te melden heeft over het beleid van de Verenigde Staten waar het haar gedeelde grens met Mexico aangaat. Voor een in potentie rommelig verhaal dat enkel hoeft te dienen als opzet voor de onwaarschijnlijke humor en de vele geslaagde actiescènes, heeft Rodriguez de plot nog redelijk goed in elkaar zitten. De basis voor het script bestaat dan ook al erg lang – hij bedacht het karakter in 1993 toen hij Trejo voor het eerst ontmoette en castte voor zijn rol in ‘Desperado’. Een lange weg voor een eerste idee naar de uiteindelijke uitwerking, al wist Rodriguez in veel van zijn films al delen van het universum van ‘Machete’ op te nemen – waarschijnlijk één van de redenen dat Trejo onder zijn regie vaak een vergelijkbaar figuur wegzet.

Andersom slaagt de regisseur er met ‘Machete’ in om rijkelijk van dat repertoire te lenen, en daarnaast ook klassiekers uit moeilijk te typeren genres van andere filmmakers – waaronder uiteraard Tarantino (‘Kill Bill’) – te honoreren. Het resultaat is in essentie een overbekend en mateloos overdreven actiespektakel dat toch nieuwe vondsten brengt, een avontuur zo typisch Rodriguez en tegelijkertijd zo uniek dat het meer dan genoeg biedt om zowel de trouwe supporter als de nieuwe fans te belonen. Een gegeven dat Rodriguez op termijn mogelijk aangrijpt om het universum van je nieuwe favoriete Mexicaan verder uit te diepen – als hij vervolgfilms ‘Machete Kills’ en ‘Machete Kills Again’ daadwerkelijk gaat maken. Iets dat het wachten waarschijnlijk opnieuw meer dan waard zal zijn.

Robert Nijman

Waardering: 4

Bioscooprelease: 9 september 2010