Macropolis (2012)

Regie: Joel Simon | 8 minuten | animatie, korte film

In de korte animatiefilm ‘Macropolis’ van de Belgische regisseur Joel Simon wordt vernuftig gebruik gemaakt van een mix van diverse technieken. Simon maakt in zijn filmpje gebruik van stop-motion animatie met kleifiguurtjes (zoals in de televisieseries ‘Pingu’ en ‘Wallace & Gromit’) en combineert dit met live action-elementen: bijna alles is buiten in de straten van de Noord-Ierse hoofstad Belfast opgenomen, en er is gebruik gemaakt van echte mensen.

De hoofdpersonen van deze kleianimatie zijn echter twee speelgoedbeesten, een hond en een kat. De kat mist één oog, de hond heeft maar drie pootjes.  Vanwege deze schoonheidsfoutjes worden de dieren uit de productie gehaald en bij het grofvuil in de fabriek gegooid. De twee besluiten samen te ontsnappen en komen opeens in de grote, wijde wereld terecht. Met behulp van het vuilnis dat zij onderweg tegenkomen zorgen de vrienden ervoor dat ze toch in de speelgoedwinkel  terechtkomen. Uiteindelijk belanden ze in de etalage tussen de andere, perfect gelukte versies van henzelf. Zou iemand het tweetal, ondanks hun mankementen, toch willen kopen en hen na hun lange reis een tehuis bieden?

Het resultaat is een vertederend filmpje met een positieve boodschap, dat je zeker meerdere malen moet bekijken om alle details te kunnen zien. Zoals de titel al doet vermoeden, besteedt ‘Macropolis’ aandacht aan de details van het stadsleven die normaal gesproken verloren gaan in de dagelijkse drukte, en vergroot deze uit.

Animator Johnny Schumann maakt inventief gebruik van de omgeving waarin zijn creaties zich bevinden, en zorgt ervoor dat ook de volwassen kijker onmiddellijk de verbeelding toelaat, aanvaardt dat de speelgoedfiguren tot leven zijn gekomen en zich in hun positie kan inleven. Hoe zou jij je als klein, gehandicapt kinderspeelgoed door de grote stad bewegen? Per rolschaats en plastic bakje van de afhaalchinees met eetstokjes, natuurlijk!

Dit creatieve zeven minuten durende werkje is geschikt voor groot en klein, en is tijdens de Irish Film and Television Awards terecht in de prijzen gevallen.

Loes van Iperen

Waardering: 3.5

DVD-release: 18 november 2014 (‘Selected Shorts #18: Haas & Hert en andere verhaaltjes’).