Mad Detective – San taam (2007)

Regie: Johnnie To, Ka-Fai Wai | 89 minuten | actie, misdaad, thriller | Acteurs: Ching Wan Lau, Andy On, Ka Tung Lam, Kelly Lin, Kwok-Lun Lee, Choi-ning Lee, Flora Chan, Siu-Fai Cheung, Suet Lam, Jay Lau, Eddy Ko, Jo Kuk, Ling To Yuen, Jonathan Lee, Ronald Yan    

Die Johnnie To is lekker bezig, zeg! Mooie films komen er van zijn hand, zoals het schitterende gangsterverhaal ‘Exiled’ (2006), in de traditie van John Woo, maar met een duidelijke eigen handtekening en de weergaloze twee delen ‘Election’ (2005 & 2006), met de frequent terugkerende Simon Yam in vertrouwde gangsterrol. Helaas niet te zien in ‘Mad Detective’, maar ook dit is desondanks weer een bijzondere film.

Geen gangsters dit keer, wel politieagenten. Net als in die eerdere film van To uit 2003, ‘Running on Karma’, volgen we de lotgevallen van een wel zeer aparte politieagent, eentje die andere mensen feilloos doorziet. Beide films zouden een tweeluik genoemd kunnen worden, wie weet volgt er nog derde om de ’trilogie der krankzinnige maar geniale detectives’ rond te maken, zou leuk zijn. Deze films zijn namelijk echt bijzonder, alleen al vanwege hun originele, fantasievolle uitgangspunten. Geen science fiction, maar serieus benaderde en in principe plausibele gegevens, iets aangedikt weliswaar, maar oprecht en goed uitgewerkt, zodat het geloofwaardig is én er ook iets te beleven valt. Want zoals de wel héél gespierde en lenige agent in ‘Running on Karma’ het verleden kan zien, zelfs uit vorige levens, zo ziet de krankzinnige detective uit deze film zijn medemensen zoals ze werkelijk zijn, met al hun krachten en zwaktes verbeeld in echte, losse personen. Zweverig? Het valt mee hoor, het blijven actiefilms en de karakters zijn veelal eigenzinnig en rauw, dus geen soft gedoe. Veel humor ook, van een bepaalde soort dan. In de openingsscène laat gekke agent Bug zich in de koffer opsluiten waarin een slachtoffer heeft gezeten. Zijn partner Ho Ka-on flikkert hem daarna vier trappen af. Beneden aangekomen, ritst Bun de koffer open en verklaart: “de ijscoman heeft het gedaan!”

Dit is typisch zo’n film die Hollywood wel eens zou kunnen gaan kopiëren. Zoals dat ook gebeurde met die geniale film van de eveneens Hongkongse Andrew Lau: ‘Infernal Affairs’ uit 2002; de Hollwood versie werd wat herschreven en kreeg de titel: ‘The Departed’ (2006), ook niet verkeerd, zullen we maar zeggen. Overigens kopiëren die Amerikanen wel veel buitenlandse films, maar dat heeft naast extra verdiensten ook nog een andere reden, namelijk dat buitenlandse films in Amerika geen bezoekers trekken, omdat het Amerikaanse bioscooppubliek weigert naar anderstalige films te komen. En aangezien ook nasynchronisatie uit den boze is kunnen we niet anders concluderen dan dat ‘Mad Detective’ wel een Amerikaanse remake móet krijgen, want het concept is erg leuk en inventief en de uitwerking eigenzinnig. Dat moet je gezien hebben.

Arjen Dijkstra