Mad Max Beyond Thunderdome – Mad Max 3 (1985)

Regie: George Miller | 107 minuten | actie, avontuur, science fiction | Acteurs: Mel Gibson, Tina Turner, Bruce Spence, Adam Cockburn, Frank Thring, Angelo Rossitto, Paul Larsson, Angry Anderson, Robert Grubb, George Spartels, Edwin Hodgeman, Bob Hornery, Andrew Oh, Ollie Hall, Lee Rice

Er zijn maar weinig filmseries die hun populariteit vrijwel geheel aan één deel uit de reeks te danken hebben. Bij die series waar dit wel het geval is zijn er nog minder waarbij het niet het eerste deel is dat die populariteit geniet. De ‘Mad Max’-cyclus vormt een dubieuze uitzondering op deze regel: Na een kwalitatief ondermaats eerste deel volgde in 1981 de veel betere opvolger ‘Road Warrior’ boordevol harde actie en spectaculaire achtervolgingen. Deze wordt dan ook als de beste ‘Mad Max’ gezien, maar het was eigenlijk gewoon de enige acceptabele film uit een abominabele trilogie.

Het derde deel probeerde het in 1985 weer over en andere boeg te gooien, maar dit is slechts ten dele gelukt. Alhoewel ‘Mad Max Beyond Thunderdome’ zeer veelbelovend begint: Mad Max komt als gevangene terecht in de Thunderdome, een metershoge stalen kooi waarin gevangenen op leven en dood met elkaar moeten vechten. Max staat tegenover de onoverwinnelijk geachte Master Blaster, maar driemaal raden wie er uiteindelijk toch wint! De actie en de spanning in dit eerste half uur zijn van hoog niveau, maar hierna zakt de Thunderdome als een kaartenhuis in elkaar. De film wekt stellig de indruk dat vanaf het moment dat Mad Max de Thunderdome uitloopt de inspiratie ineens op was bij scenaristen George Miller en Terry Hayes. Jammer, want het Thunderdome-concept waar het eerste half uur mee gevuld is had best iets meer uitgewerkt mogen worden. Dit wrange gegeven van postapocalyptische gladiatorengevechten zorgt namelijk voor de beste actie van alledrie de ‘Mad Max’-films.

Daarnaast geeft de ‘Mad Max’-cyclus hiermee ook een misantrope visie van hoe de wereld er na de bom uit zou kunnen zien. Het idee dat mensen in deze situatie weer dezelfde slechte gewoontes van een beschaving van duizenden jaren geleden over zouden nemen is voor een beetje cynicus niet eens zo ver gezocht. Tot zover de enige mogelijkheid om ‘Mad Max Beyond Thunderdome’ van enige vorm van diepgang dan wel maatschappijkritiek te kunnen betichten, nu terug naar het verhaal:

Mad Max belandt na het eerste half uur in de woestijn en ontdekt een groep zwervende kinderen waarover hij zich besluit te ontfermen. Als er in een actiefilm een groep kinderen bijgehaald wordt wekt dat al snel de indruk dat deze in het verhaal zijn geschreven om een jongere of in ieder geval bredere doelgroep naar de bioscoop te lokken. Mocht dat zo zijn dan slaat dat concept bij Mad Max nogal de plank mis want de films zijn toch echt te gewelddadig en naargeestig om een dergelijk breed publiek aan te spreken.

Helemaal ironie ten top is het wel het gegeven dat dezelfde Mel Gibson, die in deze toch ietwat ranzige B-filmcyclus de botte titelheld portretteert, in 2004 het verhaal van de lijdensweg van Jezus naar de bioscopen bracht (met misschien nog wel meer bloed en geweld als in de ‘Mad Max’-films, dat wel)…  ‘Mad Max 3’ is bepaald geen goeie film. Het is niet de minste uit de reeks maar dat is geheel en al te wijten aan het eerste deel; die viel pas écht tegen.

Jules Diepstraten

Waardering: 1.5

Bioscooprelease: 10 oktober 1985
Blu-ray-release: 4 september 2013