Madagascar (2005)

Recensie Madagascar CinemagazineRegie: Eric Darnell, Tom McGrath | 86 minuten | animatie, komedie, familie, avontuur | Originele stemmencast: Ben Stiller, Chris Rock, David Schwimmer, Jada Pinkett Smith, Sacha Baron Cohen, Cedric the Entertainer, Andy Richter, Tom McGrath, Christopher Knights, Chris Miller, Conrad Vernon, Eric Darnell, David Cowgill, Stephen Apostolina, Elisa Gabrielli, Bob Saget, David P. Smith, Cody Cameron    

Wie regelmatig een Amerikaanse animatiefilm bezoekt, weet dat hij daar tegenwoordig geen ouderwetse dwergen, hertjes, prinsen en prinsessen hoeft te verwachten. Als er al personen van koninklijken bloede in voorkomen, is daar meestal een steekje aan los en dat laatste geldt ook voor de meeste dieren. In ‘Madagascar’, de nieuwste productie van Dreamworks (‘Shrek’, ‘A Shark Tale’), worden we geconfronteerd met een hypochondrische giraf, een zebra in een midlifecrisis, een leeuw met sterallures en vier coole, nee, ultracoole pinguïns. En uiteraard met Koning Julien de 13e, de swingende en lepe leider van de ringstaartmaki’s.

Niet alleen die verknipte personages voldoen aan de huidige trend in animatieland, ook de humor in ‘Madagascar’ is van deze tijd. Grappen voor zowel jong als oud, met in dit geval een opvallend hoog slapstickgehalte. Qua plot is het allemaal een beetje mager maar door de hoge grapdichtheid deert dat niet echt. Daarnaast hebben de personages net iets meer diepgang dan klassieke tekenfilmkarakters. Zo leert de tamme en ijdele leeuw Alex op Madagascar het roofdier in zichzelf kennen, met alle psychische problemen van dien.
De stemmen in ‘Madagascar’ zijn prima gecast. Vooral David Schwimmer en Chris Rock als Melman en Marty blinken uit, maar ook de stemmen van Jada Pinkett Smith en Ben Stiller passen goed bij hun personages. De muziek is trendy en feestelijk en de animaties zien er gelikt uit, waarbij opnieuw opvalt hoe enorm expressief tekenfilmfiguurtjes tegenwoordig kunnen zijn. Enig minpuntje is dat we aan het slot de onvermijdelijke morele les door de strot geduwd krijgen, over vriendschap en trouw. Een wijze les allicht, maar vooral een overbodige.

Hoewel ‘Madagascar’ dus zeker geslaagd is, heeft de film toch één groot nadeel. Na briljante animatiefilms als ‘Finding Nemo’, ‘Spirited Away’ en ‘Shrek’ is de lat voor nieuwe animatiefilms bijzonder hoog komen te liggen. Helemaal eerlijk is het dan ook niet om iedere nieuwe animatie met deze meesterlijke voorgangers te vergelijken. Want ondanks dat ‘Madagascar’ niet het niveau haalt van voornoemde films, staat hij absoluut garant voor anderhalf uur topamusement voor jong en oud. Minstens zo leuk als een bezoekje aan de dierentuin en ook nog een stuk goedkoper. Geen moeilijke keuze dus.

Henny Wouters

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 15 juni 2005