Madame de Pompadour: The King’s Favorite – Jeanne Poisson, Marquise de Pompadour (2006)

Regie: Robin Davis | 180 minuten | drama, geschiedenis | Acteurs: Hélène de Fougerolles, Vincent Perez, Rosemarie La Vaullée, Charlotte de Turckheim, Damien Jouillerot, Charlotte Valandrey, Jennifer Decker, Chloé Stefani, Léa Wiazemsky, Romain Redler,  Elisabeth Margoni, Yvon Back, Jean-François Garreaud, Benoît Soles, Christian Hecq, Patrick Haudecoeur, Wilfred Benaïche, Jean-François Dérec, Patrick Raynal, Albert Goldberg, Jean-Louis Foulquier, Emmanuel Ambroise, Alban Aumard, Yan Brian, Jacques Ciron, Stéphane Comby, Judith Davis, Serge Davis, Xavier De Guillebon, Marie Favasuli, Alexandre Ganse, François Guillaume, Hervé Jacobi, Marine Laporte, Alice Lautner, Alice Lhermitte, Marc Michel, Bertrand Nadler, Antoine Nakab, Joël Ravon, Marie-France Santon, Diane Stolojan, Emmanuel Suarez, Johanna Vannucci, Venantino Venantini, Matthias Weber    

Plezierig en luchtig historisch drama, dat voor de echte liefhebbers van Franse kostuumfilms drie uur lang smullen geblazen is. Hoewel de dvd-titel anders vermeldt, is ‘Jeanne Poisson, Marquise de Pompadour’ voor de Franse televisie gemaakt als miniserie in twee delen. Door deze opzet worden de gebeurtenissen breed uitgesponnen, wat het tempo niet echt ten goede komt. Maar het prima acteerwerk van Hélène de Fougerolles als de ambitieuze Jeanne Poisson en Vincent Perez als de besluiteloze koning Lodewijk de Vijftiende, sleept de kijker door een paar dode momenten heen. Het tweetal speelt goed op elkaar in en hun decennialange relatie (ook al worden ze niet echt veel ouder in de grofweg twintig jaar die de miniserie beslaat) komt natuurlijk en geloofwaardig over.

Hoewel de opening, waarin Jeanne zich met opzet met haar rijtuigje in het jachtgebied van de koning begeeft om hem te ontmoeten, vergezocht lijkt, is het een waargebeurd incident. Het was voor haar, een niet-adelijke onderdaan, ongehoord om zichzelf zo op te stellen richting de vorst. Maar met haar schoonheid, charme, manieren en intelligentie wist ze meer mensen om haar vingers te winden. Zo had ze bijvoorbeeld een eigen salon waar ze filosofen als Voltaire (Jean-François Dérec) en Diderot entertainde. Haar afkomst was nogal ongewoon, haar vader moest het land ontvluchten na een belastingschandaal en haar moeder (Elisabeth Margoni) was een bekende courtisane. Vooral moeder Poisson hamerde er bij haar dochter op om zo veel mogelijk uit de verhouding met de koning te slepen, voor hij haar aan de kant zou zetten. Ook werd wel gefluisterd dat Jeanne’s voogd Monsieur de Tournehem (Marc Michel) eigenlijk haar biologische vader was. Zo’n voorgeschiedenis zorgde voor heel wat opgetrokken wenkbrauwen aan het hof, zeker bij Lodewijks zeven jaar oudere Poolse koningin Maria (Charlotte de Turckheim) en hun kinderen, de Dauphin (Damien Jouillerot) voorop. Deze kroonprins, ook Lodewijk genaamd, fungeert zo’n beetje als de slechterik van het verhaal. Een tikje karikaturaal aangezet is de rol van de Dauphin wel, met zijn woede uitbarstingen en overduidelijke haat tegen Jeanne. Maar ook zijn zussen Henriëtte (Chloé Stefani) en Adélaïde (Léa Wiazemsky) laten zich niet onbetuigd. Maar de koning trekt zich hier niet zo veel van aan. Hij wil Jeanne en zal haar hebben ook. Lodewijk was ook maar matig geïnteresseerd in staatszaken en ging de geschiedenis in als één van Frankrijks meest onpopulaire vorsten. Mede omdat hij voor advies zwaar leunde op de achter de schermen opererende Jeanne. Al gauw krijgt ze een adellijke titel als Markiezin de Pompadour en wordt ze aan het hof in Versailles gepresenteerd. Maar vooral de slechte verstandhouding met de koninklijke familie werpt een schaduw op hun relatie. Henriëtte laat haar vader de koning op haar sterfbed zelfs beloven dat hij “zijn hoer” moet verstoten. En zo stapelen de hofintriges zich op, allen met het doel de koning los te weken van La Pompadour. En door die constante barrage weet de aartstwijfelaar Lodewijk het ook allemaal niet meer en begint het enige waar hij wèl zeker van was, ook af te brokkelen. Zoals de Fransen wel is toevertrouwd, ziet de aankleding er fantastisch uit. Er zijn een aantal scènes op Versailles opgenomen en de kostuums zien er prachtig uit. Het is ook een idyllisch soort Frankrijk dat de makers laten zien, waar het altijd mooi weer is en het heuvelachtige landschap het best tot zijn recht komt.

‘Jeanne Poisson, Marquise de Pompadour’ heeft her en der nog wat kleine geschiedenislesjes in de verhaallijn verstopt en niet louter omdat de personages bestaande historische figuren waren. Ondanks de lichte toon is de miniserie zeker niet oppervlakkig te noemen, maar een aangename en uitstekend verzorgde productie. Interessant is dat Hélène de Fougerolles in de film ‘Fanfan la Tulipe’ (2003) ook al Madame de Pompadour speelde en haar tegenspeler Vincent Perez in die film niet koning Lodewijk speelde, maar de rol van Fanfan op zich nam.

Hans Geurts