Mädchen in Uniform (1958)

Regie: Géza von Radványi | 95 minuten | drama | Acteurs: Romy Schneider, Lilli Palmer, Therese Giehse, Margaret Jahnen, Blandine Ebinger, Adelheid Seeck, Gina Albert, Sabine Sinjen, Christine Kaufmann, Danik Patisson, Ginette Pigeon, Marthe Mercadier, Regine Burghardt, Ulla Moritz, Lou Seitz, Edith Helou, Tessy Aselmeier, Edith Adana, Käthe Kamossa, Paulette Dubost, Roma Bahn, Michèle Clément    

De Duits-Franse coproductie ‘Mädchen in Uniform’ (1958) is een remake van de gelijknamige speelfilm uit 1931. Die voorganger was gebaseerd op een toneelstuk dat op zijn beurt weer voortkwam uit een roman. De versie uit 1931 schijnt nogal een meesterwerk te zijn, want de negatieve kritiek op de remake was destijds vooral gestut op een vergelijking van de twee. Zoveel jaar na dato wordt duidelijk dat hiermee de latere versie onrecht is aangedaan. Wie deze ‘Mädchen in Uniform’ op haar eigen merites beoordeelt zal er allicht geen meesterwerk in zien, maar dan nog valt er genoeg te prijzen. Ging de originele versie concreet over de strenge Pruisische cultuur, de tweede handelt eerder over universeler onderwerpen: een invoelende lerares, rebellie tegen een onderdrukkend systeem, een afwijkende seksuele ontwikkeling binnen een gesloten vrouwengemeenschap. Hierdoor is deze ‘Mädchen in Uniform’ direct verwant aan latere films als ‘Mona Lisa Smile’, ‘The Magdalene Sisters’ en ‘Lost and Delirious’. Uiteraard binnen de kaders van de toenmalige zedelijke beperkingen en overgoten met een flinke melodramatische saus, maar nog altijd actueel in zijn thematiek.

Helaas is het verhaal redelijk voorspelbaar en worden de karakters nooit helemaal uitgewerkt. Frau Oberin, het hoofd van het internaat, is met haar tegeltjesspreuken en militaristisch gebulder zelfs een karikatuur, haar adjudant hangt daar dicht tegenaan. Desondanks weet ‘Mädchen in Uniform’ regelmatig te ontroeren, vooral door de onderlinge solidariteit van de meisjes en het onschuldige plezier dat ze met elkaar hebben. Wat ook helpt zijn de sterke vertolkingen, waarbij vooral Lilli Palmer en Romy Schneider excelleren.

Gevoegd bij wat humor, een prettig vlot tempo en een goed gedoseerde afwisseling van lichtvoetige en dramatische scènes, maakt dit van ‘Mädchen in Uniform‘ een film die ook voor een hedendaags publiek nog altijd de moeite waard is. Ouderwets in vorm en stijl maar met een verhaal van alle tijden, zullen alleen de kijkers die nog altijd zweren bij die legendarische voorganger hier moeite mee hebben.

Henny Wouters