Made in Italy (2020)

Recensie Made in Italy CinemagazineRegie: James D’Arcy | 94 minuten | komedie, drama, romantiek | Acteurs: Micheál Richardson, Liam Neeson, Valeria Bilello, Lindsay Duncan, Yolanda Kettle, Souad Faress, Claire Dyson, Helena Antonio, Lavinia Biagi, Gabriele Tozzi, Marco Quaglia, Gian Marco Tavani, Costanza Amati, Eileen Walsh, Flaminia Cinque, Julian Ovenden, Chelsea Fitzgerald, Deborah Vale

Jack is een dertiger met weinig toekomstperspectief. Hoewel hij goed is in zijn baan, hij is manager van een kunstgalerie, bestaat er een grote kans dat hij binnenkort de arbeidsmarkt weer moet betreden. De kunstgalerie is namelijk gefinancierd door de ouders van zijn (bijna) ex-vrouw, en die ex vindt het maar wat prettig om Jack het nieuws te brengen dat de galerij over een maand verkocht gaat worden. Ten einde raad klopt Jack aan bij zijn vader Robert, met wie hij geen hechte band heeft. De twee mannen zijn eigenaar van een huis in Italië. Ze zijn daar in geen decennia meer geweest, maar Jack verwacht dat de verkoop van dit huis voldoende op moet brengen om de galerij te kunnen kopen.

Robert is een innemende, eigengereide kunstschilder, die in de eerste scène dat we hem leren kennen zijn one-night-stand al met de verkeerde voornaam voorstelt aan zijn zoon. In de autorit naar het familiehuis weet Robert het publiek met een paar grappige opmerkingen om zijn vinger te winden. Jack verdient ook meteen onze sympathie. Hij is natuurlijk de underdog, degene die je het meteen gunt om een lange neus te maken naar zijn krengerige ex, wanneer hij met het geld op de proppen komt voor zijn galerij.

Dat Robert en Jack uit elkaar zijn gegroeid, is evident. ‘Made in Italy’ verklapt de reden waarom echter niet al te snel, waardoor je continu geboeid blijft kijken. Niet alleen de moeizame relatie tussen vader en zoon staat centraal in ‘Made in Italy’, ook de noodzakelijke klussen die in en om het compleet vervallen huis gedaan moeten worden krijgen de nodige aandacht. En dat zorgt voor humor en luchtigheid tussen de af en toe best emotioneel geladen scènes. En er hangt natuurlijk ook liefde in de lucht. Al is het niet heel plausibel dat Jack meteen voor de eerste Italiaanse vrouw valt die hij ontmoet; Valeria Bilello weet voldoende diepgang en charme in haar personage Natalia te leggen dat je dat voor lief neemt. De zomerse Italiaanse omgeving doet de rest.

‘Made in Italy’ is niet de eerste film waarin Liam Neeson (Robert) en zijn zoon Micheál Richardson (Jack) samen te zien zijn, zelfs niet als vader en zoon (‘Cold Pursuit’, 2019). In deze feelgoodfilm krijgen ze echter voldoende ruimte om hun familieband te benutten; het is duidelijk dat beide heren zich op hun gemak voelen in elkaars gezelschap. Micheál Richardson is (nog) geen bijzonder kundige acteur, maar Liam Neeson trekt hem wel mee. ‘Made in Italy’ is een aangename, maar niet heel verrassende film over vaders en zonen en tweede kansen.

Monica Meijer

Waardering: 3

Bioscooprelease: 8 oktober 2020