Madly in Life – Une vie démente (2020)

Recensie Madly in Life CinemagazineRegie: Raphaël Balboni, Ann Sirot | 87 minuten | komedie, drama | Acteurs: Jo Deseure, Jean Le Peltier, Lucie Debay, Gilles Remiche, Vincent Lecuyer, Joëlle Franco, Annette Gatta, Estelle Marion

In ‘Madly in Life’ (originele, Franse, titel: ‘Une vie démente’) van het regisseursduo Ann Sirot en Raphaël Balboni zien we het jonge stel Alex (Jean Le Peltier) en Noémie (Lucie Debay) dat erover nadenkt om zwanger te worden. Als Alex’ hippe, excentrieke moeder Suzanne (een prachtrol van Jo Deseure), uitbaatster van een kunstcentrum, zich echter steeds vreemder begint te gedragen, hebben ze er een zorg bij.

Na enig onderzoek blijkt dat Suzanne aan semantische dementie lijdt. Omdat Alex en Noémie het niet vertrouwen, komt Kevin (Gilles Remiche) bij Suzanne inwonen om haar een beetje in de gaten te houden. De dingen gaan van kwaad tot erger: autorijden kan Suzanne niet meer (‘weg vrijheid, weg muziek’), ze belandt in een vreemd huis en ze vergeet wie sommige mensen zijn.

Alex twijfelt of ze het plan van een kind krijgen wel door moeten zetten. Hij ondervindt steeds meer stress van de veranderingen die hij bij zijn moeder ziet en vindt het moeilijk om hier mee om te gaan. Noémie daarentegen staat erop dat ze koste wat kost ‘gewoon’ hun eigen leven zoveel mogelijk intact moeten houden, want “het zal altijd een rommeltje zijn.”

De frustraties lopen zo hoog op dat het stel voor een korte tijd uit elkaar gaat. Gelukkig weet Alex uiteindelijk beter met de fratsen van zijn moeder te dealen. Door alles meer te relativeren vinden ze consensus met betrekking tot de juiste aanpak. Okay, het is wat het is. We gaan er gewoon in mee zolang als het kan…


Madly in Life’ behandelt een zwaar thema, een dementerende ouder. Ga er maar aan staan, ineens herken je je eigen moeder niet meer! Hoe daar mee om te gaan? Alex worstelt hier erg mee, maar hij ziet ook dat zijn moeder niet geholpen is met zware medicatie. Een moeilijk dilemma, want wat werkt wel? Het is een constant gevecht, ze belanden van de ene emotie in de andere en de irritatie loopt soms hoog op.

Ondanks het beladen thema weten Siro en Balboni het luchtig, met een kwinkslag en een leuke running gag, te verpakken. Alle acteurs blinken uit met Deseure die werkelijk imponeert als Suzanne. Een rodeo, een turbulente achtbaan waarin een koppel het ouderschap in omgekeerde richting beleeft. Verrassend en ontroerend. Een regisseursduo om in de gaten te houden!

Ruud Stift

Waardering: 4

DVD-release: 15 december 2021