Magic (1978)

Regie: Richard Attenborough | 107 minuten | drama, horror, thriller | Acteurs: Anthony Hopkins, Ann-Margaret, Burgess Meredith, Ed Lauter, E.J. André, Jerry Houser, David Ogden Stiers, Lillian Randolph, Joe Lowry, Bob Hackman, Mary Munday, Brad Beesley, Scott Garrett, Beverly Sanders, I.W. Klein, Patrick McCullough, Stephen P. Hart

In de thriller ‘Magic’ van regisseur Richard Attenborough (‘Gandhi’, 1982) maken we kennis met Corky Withers (een jonge Anthony Hopkins), een goochelaar die de stap maakt van anonimiteit naar roem en rijkdom. Er ontstaat een beeld van een enorm eenzame man, die in zijn eigen wereld leeft. Corky ontwikkelt zich tot buikspreker en de houten pop waar hij mee werkt is zijn allergrootste vriend, maar ook zijn vijand want de pop brengt al het slechte in Corky naar boven.  De makers van ‘Child’s Play’, waarin de speelgoedpop Chucky dood en verderf zaait, hebben waarschijnlijk heel goed gekeken naar de film van Attenborough. In ‘Magic’ heet de pop Fats en hij wordt geïntroduceerd tijdens een optreden van Corky in een rokerig etablissement. Corky is bezig met zijn speelkaarten wanneer ineens een stem vanuit het publiek het optreden van Corky scherp bekritiseert. De ‘criticus’ blijkt Fats te zijn, de pop die onmisbaar blijkt in de buikspreekact van Corky. De sprekende pop is populair, omdat iedereen hem direct leuk vindt. Hij breekt het ijs tussen mensen en ze houden snel van hem. Die eigenschap van Fats zal later in de film meermaals terugkeren.

Ben Greene (Burgess Meredith, de trainer van Sylvester Stallone in ‘Rocky’) is een gewiekste talentenjager voor televisie, die de unieke show van Corky en zijn pop in een vroeg stadium ontdekt. Hij nodigt een grote baas van een televisiestation uit om een optreden van Corky bij te wonen en na de nodige scepsis overwonnen te hebben, gaat ook de hoge pief om vanwege de ondeugende pop Fats. Maar de sprong van anonieme goochelaar die zijn optredens afwerkt naar tv-bekendheid die door iedereen op straat wordt herkend, blijkt heel groot voor Corky. Hij komt over als een doodgewone man, met Scapino-trui en een fikse scheiding in zijn haar, maar achter die façade schuilt een schuchtere, onzekere en onberekenbare man.   Om tot zichzelf te komen en verantwoordelijkheden te ontlopen, vlucht Corky naar een vrouw waar hij vijftien jaar eerder gek op was. Toen durfde hij zijn liefde voor haar niet te betuigen, maar het is wederom Fats die het ijs breekt. Peg (Ann-Margaret uit ‘Grumpy Old Men’, 1993) valt voor de charmes van de pop die alles durft te zeggen wat Corky niet durft. En omdat haar huwelijk ook niet meer je van het is, omarmt ze de toenadering van Corky volledig. Maar Pegs ontluikende liefde leidt tot innerlijke conflicten bij Corky, waarbij de pop fungeert als zijn geweten. Corky en Fats zijn zo met elkaar vergroeid dat ze bijna één zijn met elkaar en de gedachte dat een vrouw tussen hen in komt te staan, kan alleen maar leiden tot complicaties. Corky en Fats zijn niet alleen één op de bühne, maar ook daarbuiten.

De tragiek in ‘Magic’ is dat Corky iedereen voor de gek houdt, inclusief zichzelf. Hij denkt dat hij alles onder controle heeft, maar raakt door zijn faalangst om het minste in paniek. Bovendien liegt hij tegen de mensen die zich om hem bekommeren, zoals Ben Greene en Peg. Hij belooft ze gouden bergen en vertelt hen dat alles okay is, maar van binnen woedt er een storm in Corky waar geen houden aan is. Gedurende de film lijkt Corky ook letterlijk steeds meer op Fats de pop en in één van de laatste scènes is de gelijkenis angstaanjagend! Boeiende thriller van  Attenborough.

Robbert Bitter

Waardering: 3

Bioscooprelease: 8 maart 1979