Magic Mike XXL (2015)

Regie: Gregory Jacobs | 115 minuten | komedie, drama, muziek | Acteurs: Channing Tatum, Matt Bomer, Joe Manganiello, Kevin Nash, Adam Rodriguez, Gabriel Iglesias, Amber Heard, Andie MacDowell, Elizabeth Banks, Jada Pinkett Smith

Het is drie jaar geleden dat Mike Lane (Channing Tatum) zijn strippersleven achter zich liet. Maar als een van zijn maten van de strippersgroep ‘Kings of Tampa’ hem opbelt, begint het weer bij hem te kriebelen. Hij wil graag weer even deel uit maken van de groep om samen met hen dit hoofdstuk uit hun leven echt af te sluiten. De andere heren gaan nu ook definitief stoppen, maar niet voordat ze een laatste grote optreden hebben gegeven. Hun doel is om in Myrtle Beach tijdens een strippersconventie te laten zien hoe goed ze nog kunnen  schitteren. Op weg naar Myrtle Beach doen Mike en zijn vrienden verschillende stops aan. Zo gaan ze naar Jacksonville en Savannah. Mike komt weer in contact met Rome (Jada Pinkett-Smith), die hem heeft geholpen in zijn begintijd als dansende stripper. Tijdens de reis krijgen Mike en zijn vrienden ieder voor zich nieuwe inzichten wat hen helpt voor hun laatste act, maar ook op persoonlijk vlak.

Wie de eerste film gemist heeft, kan best ‘Magic Mike XXL’ op zichzelf kijken. Maar als je de kans hebt, is het wel leuker om de voorgeschiedenis te weten. Dan kun je de namen  van de voormalige leden ‘Dallas’ en ‘The Kid’ wel plaatsen (die er in deze film dus niet bij zijn) en ook meer begrip opbrengen voor de heftige reacties van de heren op de terugkomst van Mike. Het is erg leuk om te zien hoe Mike reageert na het telefoontje van Tarzan (Kevin Nash). Het zet hem flink aan het denken. Later diezelfde avond hoort Mike namelijk een nummer op de radio in zijn werkplaats waar hij bezig is met een order voor zijn eigen meubelbedrijf. Zodra de eerste tonen van zanger Ginuwine’s liedje ‘My Pony’ door de werkruimte klinken, kan Mike niet anders doen dan toe te geven aan zijn dansdrang. Channing Tatum laat in deze scène gelijk zien dat het nog steeds  goed zit met zijn dansbewegingen als Magic Mike.

Het is niet zo dat Channing Tatum de enige is die in dit vervolg de show steelt. Zo is  de scène waarin Richie (Joe Manganiello) weer zijn eigen creativiteit probeert te vinden in het strippen, bijvoorbeeld  hilarisch. Hij doet in een winkel onderweg naar Savannah een spontane act. Verder verklappen is zonde voor het effect, maar de onbekende dame die de caissière speelt, zorgt voor de extra humor voor deze scène. Daarnaast weten de leden van zijn voormalige strippersgroep elk een toffe show weg te geven op het eind.

Een grappige verrassing is de verschijning van Andie MacDowell (‘Four Weddings and a Funeral’) die heerlijk over de top de gescheiden moeder Nancy Davidson neerzet. Matt Bomer weet als Ken de lieverd van de groep strippers neer te zetten. De scène waarbij Ken een vriendin van Nancy opbeurt, is daar wel een goed voorbeeld van.

‘Magic Mike XXL’ is een leuke, vlotte en ongecompliceerde film. De acts die de heren laten zien, zijn wel het predikaat ‘XXL’ waardig. Qua moves gaan ze een stapje verder dan in het eerste deel. Minder cliché en er komen meer effecten aan te pas. Het verhaal mag dan minder vernieuwend zijn dan het eerste deel, het wordt goed gemaakt met de meer geraffineerde dansen die de heren uitvoeren. Het verhaal gaat gelukkig niet de zoetsappige kant op, de nadruk ligt echt op de laatste comeback van de heren als ‘Resurrection’. Voor een ijzersterk verhaal hoef je ‘Magic Mike XXL’ niet kijken, het draait gewoon om het mannelijk schoon als spektakel.  En op dat vlak slaagt de film volkomen. Of Channing Tatum met dit vervolg nu écht Magic Mike aan de wilgen hangt…qua dans hoeft het niet.  Alleen de vraag is of er dan nog een goede verhaallijn nog te vinden valt…

Ans Wijngaarden

Waardering: 3

Bioscooprelease: 2 juli 2015
DVD- en blu-ray-release: 18 november 2015