Magic Mike’s Last Dance (2023)

Recensie Magic Mike's Last Dance CinemagazineRegie: Steven Soderbergh | 112 minuten | komedie, drama | Acteurs: Channing Tatum, Salma Hayek, Ayub Khan-Din, Jemelia George, Ethan Lawrence, Alan Cox, Vicki Pepperdine, Juliette Motamed, Caitlin Gerard, Christopher Bencomo, Matt Bomer, Adam Rodriguez, Kevin Nash, Joe Manganiello

Eigenlijk moet je mensen die zeggen ergens mee te stoppen nooit geloven. Joaquin Phoenix die in 2008 aangaf te stoppen met acteren om zich te focussen op een carrière als zanger; Steven Soderbergh die in 2013 verkondigde zijn laatste film gemaakt te hebben (‘Side Effecs’) en Mike Lane (Channing Tatum) die in ‘Magic Mike’s Last Dance’ (2023) beweert niet meer te strippen voor geld. Want wie heeft ‘Magic Mike’s Last Dance’ geregisseerd? Juist. Schrik niet, Joaquin Phoenix speelt geen rol in deze film, die werd alleen genoemd om de uitspraak kracht bij te zetten.

Door Corona is Mike zijn meubelbedrijf kwijtgeraakt en nu verdient hij geld met baantjes als freelance bartender. Bij een benefietevenement, georganiseerd door de steenrijke Maxandra Mendoza (Salma Hayek Pinault), raakt hij aan de praat met zijn opdrachtgeefster, die doodongelukkig blijkt te zijn. Als ze van een oud-cliënt van Mike hoort op welk ander gebied zijn talenten liggen, biedt ze hem 6000 dollar aan voor een lapdance. Mike behoeft na die ene boude uitspraak over dit niet meer te doen weinig overtuiging en verandert Maxandra’s depressie met een aantal vloeiende bewegingen in een genereuze, geïnspireerde bui.

Maxandra ligt in een scheiding. Haar manier om haar ex terug te pakken is het veranderen van het Rattigan theater in Londen in een plek waar passie en sensualiteit oplaait. Ze ziet het helemaal voor zich: het klassieke theaterstuk “Isabel Ascendant”, dat tot nu toe steeds zalen uitverkoopt, moet door Mike opgefrist worden. Voortvarend gaat ze te werk, Mike vooral in onwetendheid latend.

Maar al snel schikt hij zich in zijn nieuwe rol. Hij heeft een maand de tijd om dansers te vinden en een sexy stuk op het podium te zetten. Thema? Female empowerment. Dan moet het theatergebouw ook nog eens verbouwd worden en ondertussen wordt de aantrekkingskracht tussen hem en zijn bazin groter.

‘Magic Mike’s Last Dance’ bevat een aantal fantastisch gechoreografeerde dansoptredens, spectaculair op het podium en die eerste privédans tussen hem en Maxandra om het warm van te krijgen. De chemie tussen de twee mooie acteurs is in die scène beslist aanwezig, jammer genoeg weet de opbloeiende relatie later in de film niet echt te overtuigen. Dat ligt minder aan de hoofdrolspelers dan aan het scenario, dat teveel focust op de obstakels om de show op tijd af te krijgen en te voldoen aan de regels van de gemeente.

De rest van de personages komen ook niet echt uit de verf: Maxandra’s adoptiedochter Zadie is een vroegwijze tiener die haar moeder koel confronteert met haar fouten, ze schrijft een boek en is verantwoordelijk voor de vreemde voice-over, maar dat is zo ongeveer alles wat we van haar te weten komen. Dan is er nog Victor (Ayub Khan-Din), Maxandra’s butler, die op zich interessante uitspraken doet, maar die niet veel impact hebben. Het is alsof zijn rol eigenlijk groter was, maar dat door de montage er scènes gesneuveld zijn die voor meer consistentie hadden gezorgd. Om nog maar te zwijgen over de obligate Zoom-call die Mike met zijn voormalige collega’s heeft; het geeft de kijker hoop dat zijn buddies (Matt Bomer, Kevin Nash, Adam Rodriguez, Joe Manganiello) uit Amerika overkomen om hem te helpen, maar dat blijkt valse hoop te zijn.

De derde film in de Magic Mike-sequel kijkt op zich wel lekker weg, maar laat de kijker met een onbevredigd gevoel achter. Mike is zonder meer een personage om wie het publiek is gaan geven, maar hij verdient een spetterender afscheid dan dit slappe aftreksel van de vorige twee films. Hoewel, zouden we de titel wel geloven en is dit echt de laatste?

Monica Meijer

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 9 februari 2023
VOD-release: 2 juni 2023 (HBO Max)
Digital download-release: 14 juni 2023
DVD-release: 14 juni 2023