Magical Iceland – Magisches Island – Leben auf der größten Vulkaninsel der Welt (2019)

Recensie Magical Iceland CinemagazineRegie: Jan Haft | 52 minuten | documentaire

IJsland is landschappelijk gezien een bijzonder oord. Het eiland is hoofdzakelijk gevormd door vulkanische activiteit, een oerkracht van de natuur die zowel een scheppend als destructief effect kan hebben. ‘Magical Iceland’ is een mooi beeldportret van dit dunbevolkte noordse land dat gezegend is met adembenemend mooie landschappen en grote stukken ruige, amper door mensenhand aangetaste wildernis. Al dan niet met gletsjers bedekte heuvels en bergtoppen, afgewisseld door fraaie fjorden en baaien, vormen de belangrijkste en meest in het oog springende landschapselementen op het eiland dat betrekkelijk arm is aan planten. De film toont ook hoe het landschap door de seizoenen verandert: vlaktes die in het late voorjaar en de zomer nog gele bloemenzeeën zijn, verdwijnen in de winter onder een dikke laag sneeuw.

De focus ligt in ‘Magical Iceland’ op de rijke fauna op en rondom het eiland. Vooral de vogels staan in de spotlights. Die zijn dan ook een stuk beter vertegenwoordigd dan andere landdieren. Wat betreft zoogdieren is de poolvos bijvoorbeeld het enige inheemse landzoogdier op IJsland. De vogelrijkdom van het eiland komt in vele gedaantes aan bod. Van de wulp, het alpensneeuwhoen en de watersnip, gevederde schoonheden die vooral landinwaarts voorkomen, tot de grote kolonies alken en papegaaiduikers die nestelen op de steile kliffen aan zee. Zeker de papegaaiduikers, fraaie vogels die door hun kleurrijke snavel en koddig voorkomen te boek staan als ‘de clowns van de zee’, stelen de show. We zien hoe de hardwerkende oudervogels heel wat uurtjes op zee doorbrengen en met een bek vol zandspieringen terugkeren om hun in holen verborgen kuikens te voeden. Helaas worden de zandspieringen, de visjes die het stapelvoedsel vormen van de papegaaiduikers en alken, steeds schaarser door overbevissing en de opwarming van het zeewater.

Maar de camera tuurt ook regelmatig onder de waterspiegel om het rijke zeeleven rondom IJsland in beeld te brengen. Bultruggen zijn jaarlijks terugkerende bezoekers, terwijl de voor deze wateren kenmerkende kabeljauw rondom het eiland nog in behoorlijke aantallen voorkomt. De filmmakers hebben ook oog voor meer buitenissige soorten als de snotolf en zeewolf. Hoewel die eerste een wat sikkeneurige kop heeft, zijn de mannetjes in paartijd verrassend mooi gekleurd. De zeewolf doet met zijn groteske gebit een beetje denken aan de Nosferatu-vampier Graaf Orlok in visvorm en is uiterst bedreven in het kraken van schelpdieren.

‘Magical Iceland’ is een interessante, leerzame en visueel aantrekkelijke dwarsdoorsnede van de IJslandse natuur en een mooie weergave van een wild land dat gevormd is door vuur en ijs. Zeker een aanrader voor kijkers die een goede natuurfilm weten te waarderen en even willen ontsnappen aan de hectiek van het moderne leven.

Frank Heinen

Waardering: 4

Speciale vertoning: Nature on tour, april 2022
Bioscooprelease: 12 mei 2022