Magnus – Yong zhi cheng (2021)

Recensie Magnus CinemagazineRegie: Leon Ding, Yongchang Lin | 111 minuten | animatie, actie | Nederlandse stemmencast: Horace Cohen, André Dongelmans, Merijn Oerlemans, Donny Ronny, Belinda Vermeer, Fred Butter, Andy van Veen, Rik Sinkeldam, Ellen Röhrman, Paul Rosenboom, Michiel de Weerd, Loek van den Wijngaard

29 maart 1974 was een belangrijke dag voor archeologen, geschiedenisliefhebbers en wat later bleek, voor het toerisme van China. Op die dag ontdekte Yang Zhifa, een boer, stukken aardewerk, toen hij een put aan het graven was. Deze vondst leidde tot de ontdekking van de eerste soldaat van het inmiddels wereldberoemde Terracottaleger, dat naar verluidt bestaat uit zo’n 8000 terracottafiguren die als grafgift werden geschonken aan Qin Shi Huangdi, de eerste keizer van China.

Het Terracottaleger heeft alle mysteries nog niet prijsgegeven, wat bijdraagt aan de aantrekkingskracht van dit bijzondere fenomeen. Het Chinese animatieproductiebedrijf Fantawild Animation heeft dit goed begrepen en zetten een groepje scenarioschrijvers aan het werk om een spannend en aansprekend avontuur rondom een terracottasoldaat te maken. Het resultaat is ‘Yong zhi cheng’, internationaal bekend als ‘Realm of Terracotta’, in Nederland uitgebracht als ‘Magnus’.

‘Magnus’ start met het tot leven komen van de terracottasoldaten. Ze wonen in Terracottastad in Onderaarde, en regelmatig wordt de stad belaagd door Tyrans, magische wezens. Magnus is één van de tot leven gekomen terracotta soldaten, maar hij behoort niet tot het eliteleger. Hij is – net als zijn vrienden – een gewone burger. Hij werkt voor een smid, maar heeft ambitie om elitesoldaat te worden.

Bij een volgende aanval van de Tyrans grijpt Magnus zijn kans. Gewapend met een zwaard begeeft hij zich op het strijdtoneel. Dit leidt uiteindelijk tot een uitdaging van Generaal Jin, die Magnus de opdracht geeft om Kunlun, een legendarisch magisch wezen, te doden. Als hij dat voor elkaar weet te boksen, mag hij toetreden tot het eliteleger. Magnus gaat vol goede moed en jeugdige bravoure op pad. Vrij snel komt hij Kunlun tegen, maar voor hij zijn haastig bedachte plan in werking kan stellen, merkt hij dat er nog iemand achter het wezen aan zit. Dit blijkt Jade te zijn, een jonge vrouw die zo haar eigen redenen heeft om Kunlun te vermoorden.

De kwaliteit van de animatie is hoog en het verhaal is tot op zekere hoogte innemend en boeiend. Bepaalde elementen zijn wel gekopieerd uit andere films of verhalen, maar dat stoort niet echt. Het laagje Chinese cultuur over de film geeft het net iets eigens. Magnus en Jade zijn aansprekende personages, en bijfiguren Berry en Dodo krijgen net voldoende achtergrond. Het scenario heeft zowaar nog een verrassende wending. Wel is de film met 111 minuten aan de lange kant, zeker voor de jonge filmkijkers is het een lange zit. De actiescènes zijn daarbij soms best enerverend en spannend, wat voor het piepjonge publiek misschien een uitdaging betekent. ‘Magnus’ is een mooi geanimeerd avontuur met een uitgekauwde moraal. Mogelijk wekt de film bij kinderen wel interesse voor een stuk Chinese geschiedenis en cultuur.

Monica Meijer

Waardering: 3

Bioscooprelease: 27 juli 2023