Maigret tend un piège (1958)

Regie: Jean Delannoy | 119 minuten | drama, misdaad | Acteurs: Jean Gabin, Annie Girardot, Jean Desailly, Olivier Hussenot, Jeanne Boitel, Lucienne Bogaert, Jean Debucourt, Guy Decomble, Paulette Dubost, Jacques Hilling, Hubert de Lapparent, Jean-Louis Le Goff, Pierre Louis, Gérard Séty, Jean Tissier, André Valmy, Lino Ventura, Amédée, Louis Bugette, Dominique Davray, Georges Lannes, Raphaël Patorni, Maurice Sarfati

In slechts een paar maanden tijd zijn vier vrouwen in Parijs op vrijwel identieke wijze vermoord in de wijk de ‘Marais’. Hun kleren zijn aan stukken gesneden met een mes dat slagers gebruiken om vlees uit te benen en ze zijn gewurgd. Na de vierde moord wordt commissaris Maigret vrijwel direct telefonisch op de hoogte gebracht, maar als hij zijn ondergeschikten hiervoor bedankt, blijkt geen van hen gebeld te hebben. Na enig denkwerk concludeert Maigret dat de moordenaar hem vlakbij de plaats van het delict trots zijn misdaad bekend wilde maken.

Maigret besluit op de ijdelheid van de dader in te spelen en haalt een inbreker die een goede bekende is van de politie over om zich voor te doen als de dader. Geprikkeld door de publieke aandacht die deze poseur krijgt, hoopt hij de moordenaar aan te zetten zich bloot te geven. Ook laat hij vijftien vrijwilligsters die qua uiterlijk op de slachtoffers lijken in de wijk rondlopen als lokaas. Na wat vruchteloos speurwerk richt het onderzoek zich steeds meer op Yvonne Maurin (Annie Girardot) die het bedrog van haar man Marcel (Jean Desailly) beu is en haar gerief buiten de deur is gaan zoeken.

Jean Gabin is een erg een goede vertolker van de norse commissaris die een groot psychologisch inzicht heeft. Als een bulldog bijt hij zich vast in het onderzoek en naarmate hij dichterbij zijn doel komt, kneedt hij de verdachten net zolang tot hij het gewenste resultaat boekt. Leuk zijn de scènes met mevrouw Maigret (Jeanne Boitel) die net zo nors en vlotgebekt is als haar man. Als Yvonne bij hen op bezoek komt om haar hart uit te storten, zegt ze wanneer Maigrets botte gedrag haar te gortig wordt: “Let maar niet op hem.” Ook Annie Girardot is erg goed als de mooie echtgenote die haar man aanbidt, maar tegelijk radeloos van hem wordt. Door haar beeldschone, vrijwel onbewogen gezicht roept ze allerlei vragen op en intrigeert daardoor de hele film lang.

‘Maigret tend un piège’ is een spannende en boeiende detective waarvan de ontknoping tot het laatste moment bewaard blijft met erg goed acteerwerk van met name Jean Gabin en Annie Girardot.

Diana Tjin-A Cheong