Make It Happen (2008)

Regie: Darren Grant | 90 minuten | drama | Acteurs: Mary Elizabeth Winstead, Tessa Thompson, Riley Smith, John Reardon, Julissa Bermudez, Ashley Roberts, Karen LeBlanc, Matt Kippen, Erik Fjeldsted, Aaron Merke, Leigh Enns, Christina Grace, Debbie Patterson, Sofia Costantini, Jeremy Koz, Gordon Tanner, Kyle Nobess, Terry Ray, Alexandra Herzog, Michael Xavier, Sara Thompson, Tara Birtwhistle, Ernie Pitts, Dan Skene, Nigel Holt, Duncan Tran

Na de dood van hun ouders houden Lauryn (Mary Elizabeth Winstead) en haar oudere broer Joel (John Reardon) jarenlang met moeite het door hun vader opgerichte garagebedrijf draaiende. Naast het voeren van de boekhouding besteedt Lauryn elke vrije minuut aan haar eigen manier van dansen. Haar droom is om op een gegeven moment een opleiding te kunnen volgen aan de prestigieuze dansschool Chicago School of Music and Dance, maar eerst moet ze een strenge auditie zien te doorstaan. Elk jaar worden er hordes aspirant dansers afgewezen en ook Lauryn staat na iets meer dan een minuut alweer op straat.

Als ze verdrietig in een café zit, krijgt ze extra koffie van de serveerster Dana (Tessa Thompson) die zelf danseres is en Lauryns teleurstelling maar al te goed kan begrijpen. Lauryn wil niet dat haar broer erachter komt dat ze gefaald heeft en besluit in Chicago te blijven. Dana biedt haar een slaapplaats aan en bezorgt haar een baantje als boekhoudster in ‘Ruby’s’, de club waar Dana en een paar andere vaste danseressen het publiek vermaken met sensuele dansen.

Bij toeval (natuurlijk!) wordt ontdekt dat Lauryn erg goed kan dansen en als de eigenaresse op een avond geen danseressen kan krijgen, maar wel een volle tent met publiek heeft dat verwachtingsvol uitkijkt naar wat er op het podium zal gebeuren, krijgt Lauryn de kans om te laten zien wat ze kan. Ze doet het zo goed, dat ze daarna nog vaker mag optreden. Ook dient zich onverwachts een nieuwe kans aan om auditie te doen. Maar dan staat Joel opeens in het publiek. Hij en Lauryn hebben een heftig gesprek en haar droom een professioneel danseres te worden, lijkt verder weg dan ooit.

‘Make It Happen’ heeft veel weg van een dansfeest met vrienden die je al heel lang kent. Alle bekende wegen worden gevolgd en niemand zegt of doet iets verrassends, maar gezellig is het wel. En het is ook prettig dat er niets anders gepretendeerd wordt dan dat het een film is waarbij dansen in diverse verschijningsvormen centraal staat. Het verhaaltje eromheen met liefde, tegenslagen, concurrentie en vriendschap is dan ook schaamteloos dun, maar dat is alleen maar ergerlijk als je niet in een feeststemming verkeert, verder is het prima.

Het is gemakkelijk om je vreselijk te ergeren aan het oppervlakkige verhaal en het niet bepaald hoge niveau van acteren, maar feit is dat Mary Elizabeth Winstead iets aparts heeft, een bepaalde charme waarmee ze ver boven de anderen uitsteekt zonder dat ze nu echt goed acteert. Deze ongrijpbare aantrekkingskracht maakt dat je niet geërgerd opstaat en wegloopt, maar blijft zitten en plezier beleeft aan haar plezier in dansen en bewegen. Gewoon voor de gezelligheid.

Diana Tjin-A Cheong

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 5 februari 2009