Malignant (2021)

Recensie Malignant CinemagazineRegie: James Wan | 112 minuten | horror, thriller | Acteurs: Annabelle Wallis, Maddie Hasson, George Young, Michole Briana White, Jean Louisa Kelly, Susanna Thompson, Jake Abel, Jacqueline McKenzie, Christian Clemenson, Amir AboulEla, Mercedes Colon, Ingrid Bisu, Ruben Pla, Jon Lee Brody, Paula Marshall, Zoë Bell

In 2004 brak James Wan door met ‘Saw’. De lowbudget horrorfilm werd zo’n succes dat er tig vervolgdelen en een paar videogames kwamen. Wan fungeerde enkel als producer en ging door met het maken van nieuwe griezelfilms. Ook die films werden zo goed ontvangen dat een aantal sequels niet kon uitblijven. ‘The Conjuring’ en ‘Insidious’ werden heuse franchises. Horror en Wan werken goed samen. Ondertussen waagde de cineast zich ook aan een ‘Fast & Furious’ deel en aan een stripverfilming. En ja, ook ‘Aquaman’ werd een hit! Wans liefde voor horror bekoelde niet en hij ging opnieuw aan de slag met zijn geliefde genre. Enter ‘Malignant’!

In ‘Malignant’ draait het om Madison (Annabelle Wallis). Deze dame is hoogzwanger en getrouwd met een zak van een man. Na een ruzie ontwaakt de bewusteloos geraakte Madison in het ziekenhuis. Haar ongeboren kind en haar echtgenoot zijn dood. Wat is er gebeurd?

Er zijn van die films waar je zo min mogelijk van moet weten, om er het het meeste van te kunnen genieten. En yep, ‘Malignant’ is zo’n productie. Wan heeft een film ingeblikt die je nooit meer zult vergeten. De plottwist halverwege is geniaal bedacht en zet het voorgaande in een geheel nieuw daglicht. Wat dit zo’n bijzondere horrorfilm maakt, is dat de doorgaans zo serieuze Wan ervoor kiest om een heel andere kant van zichzelf te laten zien. In deze film speelt hij met de clichés van het genre en daardoor kijk je naar clichés. Denk aan de rechtschapen agent en zijn stoere, gevatte collega en de wanhopige single ambtenaar. Je hebt deze personages al tig keer gezien, maar niet in een Wan-film. Dat werkt verfrissend.

‘Malignant’ speelt continue met je verwachtingspatroon en dat is geweldig. De onvoorspelbaarheid is de grootste kracht van de film. Hoe loopt dit af en waar wil Wan naartoe? Deze vragen houden je bij de les. Ook het dik aangezette, cheesy acteerwerk is erg genietbaar. De cast weet dat ze niet in een zwaarwegend drama staan, maar in een bizar griezelspektakel. De luchtige sfeer werkt erg goed. Qua geweld houdt Wan zich niet in. Er vliegt heel wat bloed in het rond. Als je van horror houdt, niet vies bent van een dikke knipoog en je wilt laten verrassen (door Wan) dan is dit een heel grote aanrader!

Frank v.d. Ven

Waardering: 4.5

Bioscooprelease: 2 september 2021
VOD-release: 4 oktober 2021