Malle gevallen (1934)

Regie: Jaap Speyer | 94 minuten | komedie | Acteurs: Johan Kaart, Roland Varno, Louis Borel, Enny Meunier, Annie van Duyn, Jopie Koopman, Fie Carelsen, Louis Gimberg, Louis DeBree, Adriaan van Hees, Gusta Chrispijn-Mulder, Peronne Hosang, Toby Hagen, Riek Berkhout, Nico de Jong

Na het grote succes van ‘De Jantjes’ wilde regisseur Jaap Speyer het nog eens proberen met de komedie ‘Malle Gevallen’. Helaas heeft hij hier toch te licht over gedacht. Een keer een groot succes is geen garantie voor meerdere successen. Dat wordt maar weer eens pijnlijk duidelijk gemaakt met deze film.

Speyer besloot op jonge leeftijd naar Duitsland te gaan om daar zijn geluk te beproeven in de Duitse filmindustrie. Helaas houdt het succes al snel op voor Speyer. De nazi’s grijpen de macht en in 1933 keert hij terug naar Nederland. De invloeden van zijn tijd in Duitsland zijn goed terug te vinden in de komedie ‘Malle Gevallen’. De flauwe grappen en de Duitse sfeer zijn duidelijk aanwezig.

De film is gebaseerd op het boek van Hans Martin, die later ook het filmscenario schreef. Het verhaal is erg matig. Drie studenten worden verliefd op drie schoolmeisjes. Al zingend en fietsend doen zij de grootste moeite om met ze in contact te komen. Ze huren zelfs een huis zodat ze goed uitzicht hebben als de meisjes in de tuin zitten. Niet is hen te gek om bij de meisjes in de buurt te komen. Terwijl zij dit doen maken zij de meest flauwe grappen. Als de studenten zich voordoen als verkoper en als uitvinding een kopje voor linkshandige mensen proberen te verkopen kun je een kleine glimlach op je gezicht niet onderdrukken.

Ondanks dat het verwachte succes uitbleef heeft de film wel de publiciteit gehaald maar voor een andere reden dan de regisseur had bedoeld. Halverwege 1941 werd de film opnieuw in de roulatie gebracht nadat de Duitsers deze film verboden hadden wegens een aantal Duitse zinnen. Op 24 juli 1942 werd de film opnieuw uit de bioscopen gehaald door de Duitse bezetters. De reden hiervoor is nog altijd onduidelijk.

Het acteerwerk is beter dan in ‘De Jantjes’ maar zelfs dat kan deze film niet tot een hoger niveau brengen. Het lijkt alsof de regisseur zich er te gemakkelijk vanaf heeft willen maken nadat zijn eerste film zo’n groot succes is geworden. Dit wordt hem niet in dank afgenomen.

Eveliene Sanders

Waardering: 1.5

Bioscooprelease: 28 september 1934