Malos hábitos – Bad Habits (2007)

Regie: Simón Bross | 98 minuten | drama | Acteurs: Jimena Ayala, Elena de Haro, Marco Treviño, Elisa Vicedo, Aurora Cano, Milagros Vidal, Emilio Echevarría, Patricia Reyes Spíndola

De Mexicaanse regisseur Simón Bross maakt zijn speelfilmdebuut met ‘Malos hábitos’, een film over eetstoornissen en wat dit met de betrokken vrouwen doet. Bross heeft eerder in zijn carrière veel prijzen gewonnen voor zijn reclamefilmpjes en omdat hij kanker overwonnen heeft, werd hij geïnspireerd door het Katholieke geloof. In zijn loopbaan heeft hij met een aantal modellen gewerkt die aan anorexia gestorven zijn, daarom wilde hij graag deze twee thema’s in zijn eerste film verwerken.

Matilde (Ximena Ayala) heeft als kind het idee gekregen dat ze haar vader gered heeft van de verstikkingsdood, omdat ze tijdens deze gebeurtenis gebeden opzegde. Ze volgt de wil van haar ouders door te gaan studeren voor arts, studeert ook af, maar kiest daarna voor het klooster. Hier ontwikkelt ze een dwangneurose door niet te eten of alleen maar smerig eten tot zich te nemen, omdat ze ervan overtuigd is dat ze daardoor mensen kan genezen of zelfs de zondvloed kan stoppen.

Dan is er nog het echtpaar Elena (Elena de Haro) en Gustavo (Marco Antonio Treviño), in het begin van de film nog jong en verliefd, al snel zien we Elena bevallen van een hele kleine baby, Linda. Linda (Elisa Vicedo) haalt haar moeilijke start al gauw in en groeit op tot een lief mollig meisje. Voor Elena is dit echter niet het ideaalbeeld, want “niemand houdt van dikke mensen, je wilt toch trouwen? Doe dan eens beter je best.” Kortom, Linda moet op dieet en wordt door Elena van de ene naar de andere dokter meegesleept. Afvalklinieken, acupunctuur, het mag niet baten. Het falen van Linda’s dieet wordt door Elena verwerkt door zelf haar eetstoornis verder te ontwikkelen. De scènes waarin ze zichtbaar griezelt van een dun flintertje appel en zich afbeult op de fitnessapparatuur zijn gewoon pijnlijk om te zien. Haar anorexia resulteert weer in problemen met Gustavo, die het knokige lichaam van zijn vrouw niet meer aantrekkelijk vindt. Hij zoekt zijn toevlucht in een buitenechtelijke relatie met de voluptueuze studente Gordibuena (Milagros Vidal). Mooi hoe deze twee vrouwen volledig aan elkaar tegengesteld zijn.

Afgezien van de voorgeschiedenissen van Matilde en Linda, die in sneltreinvaart aan de kijker getoond worden, is de film vrij traag. Er wordt langzaam naar een climax toegewerkt. Het verloop van de film is nauwelijks te voorspellen. De cast zet zonder uitzondering hun rollen perfect neer, waarbij vooral de drie vrouwen indruk maken.

‘Malos hábitos’ zit audiovisueel sterk in elkaar. Elk beeld is letterlijk een plaatje om te zien. De cinematografie is van hoogstaande kwaliteit, de regisseur maakt veel en goed gebruik van licht, schaduw en water, vooral veel water. Het regent vrijwel continu en dat levert prachtige plaatjes op. Tevens wordt er goed gebruik gemaakt van de kracht die het inzetten van geluidseffecten kan hebben. Sommige geluiden als vallende waterdruppels en bijvoorbeeld de kiestoon van de telefoon zijn extra hard opgenomen, dit heeft een poëtisch effect. Door het religieuze thema heeft de film af en toe een surreële sfeer, bijvoorbeeld wanneer Matilde droomt over Jezus die over het water loopt.

‘Malos hábitos’ is wel een film die zwaar op de maag ligt en moeilijk te verteren is. Het dramagehalte is hoog en daarom is het regiedebuut van Simón Bross niet altijd even makkelijk om naar te kijken en zal deze niet iedereen aanspreken. Maar het is zonder meer een veelbelovend debuut dat de Mexicaan afgeleverd heeft. Laten we hopen dat hij er in de toekomst een goede gewoonte van maakt.

Monica Meijer