Malum (2023)

Recensie Malum CinemagazineRegie: Anthony DiBlasi | 92 minuten | drama, horror | Acteurs: Jessica Sula, Natalie Victoria, Monroe Cline, Clarke Wolfe, Sam Brooks, Candice Coke, Chaney Morrow, Valerie Loo, Kevin Wayne, Molly Peyton White, Britt George, Mary O’Neil, Morgan Lennon, Ben Kacsandi, Christopher Matthew Spencer

Sektes spreken tot de verbeelding en zijn een dankbaar onderwerp voor auteurs, filmmakers en documentairemakers. Regisseur Anthony DiBlasi is enorm geïnteresseerd in geheimzinnige genootschappen waarin zaken gebeuren die het daglicht niet kunnen verdragen. Zo geïnteresseerd zelfs dat hij er twee (!) films over maakte. Zijn meest recente film ‘Malum’ is eigenlijk een remake van ‘Last Shift’, een eerdere film die hij in 2014 over dit onderwerp draaide…

In ’Malum’ draait het om Jessica Loren (Jessica Sula). Deze politieagente wil als eerbetoon aan haar vader een dienst draaien op het bureau waar de beste man een aantal collega’s in koelen bloede neerknalde. Voor de buitenwereld is de agent echter een held, omdat hij een aantal vrouwen uit de klauwen van een enge sekte redde. Jessica wordt echter niet met open armen ontvangen en wordt continu herinnerd aan de (mis)daden van haar vader. De politie is geen fan van palief. Toch mag Jessica een nachtdienst draaien op het verloederde politiebureau. Geen goed idee, want het spookt er.

DiBlasi debuteerde in 2009 met ‘Dread’, een film gebaseerd op een kort verhaal van Clive ‘Hellraiser’ Barker. Die film draaide vooral om psychologische horror, machtsspelletjes en sfeer. De debutant slaagde er goed in om het duistere, naargeestige verhaal van Barker met sinistere seksuele ondertoon om te zetten naar een beklijvende film. In ‘Malum’ draait het meer om ‘gore’ en een gevoel van onbehagen. Helaas wordt deze film nooit echt eng of spannend en dat komt door het script.

‘Malum’ kent geen beklijvende personages. Jessica wordt vlak vertolkt en wordt tegengewerkt door karikaturen (briesende politiechef, verwarde zwerver en maniakaal lachend sektelid). Als er geen enkel persoon is waar je om gaat geven, dan houdt het snel op qua betrokkenheid. Jammer, want de special effects zijn prima en de soundtrack is ook dik in orde. Helaas laat het lot van de hoofdpersoon je koud en dat kan niet de bedoeling zijn.

Met een beter script en een betere cast had deze film meer potten kunnen breken. Nu is het een aardig tussendoortje. Dat geldt voor zowel het origineel uit 2014 als deze overbodige remake die net wat meer diepgang geeft, maar door een beperkt budget ook niet overtuigt.

Frank v.d. Ven

Waardering: 2.5

Speciale vertoning: Halloween Horror Show 2023 (28 oktober 2023, Utrecht)
Bioscooprelease: 16 november 2023