Mama’s Boy (2007)

Regie: Tim Hamilton | 94 minuten | drama, komedie | Acteurs: Jon Heder, Diane Keaton, Jeff Daniels, Anna Faris, Eli wallach, Dorian Missick, Sarah Chalke, Mary Kay Place, Adam DeVine, Simon Helberg, Rhys Coiro, Hank Dougan, Laura Kightlinger, Dennis Cockrun, Hank Nelken

Het is misschien nogal simpel van geest om te verwachten dat als je naar een tragikomedie kijkt, de maker probeert om je aan het lachen te maken of minimaal een glimlach bij je op te roepen. Bij ‘Mama’s Boy’ doet de regisseur er alles aan om dit te voorkomen. Humor zit er in ieder geval niet in, grappige voorvallen evenmin en Jon Heder speelt zo slecht dat je je afvraagt waarom niemand hem tegen zichzelf in bescherming heeft genomen.

Goed, het verhaal. Jeffrey Mannus is 29 jaar oud. Hij woont nog steeds bij zijn moeder en dat niet alleen, ze moet bijvoorbeeld ook nog zijn lunchpakketten verzorgen en als ze dat niet doet, is hij diep beledigd, gaat als een puber mokken en zegt dan dingen tegen haar die toch wel een harde klap in het gezicht waard zijn. En zo gaat het met alles. Haar wereld moet volledig om hem draaien en anders maakt hij haar het leven zuur op een hele vervelende manier.

Buiten de deur vertoont hij hetzelfde horkerige gedrag. Hij heeft een baantje in de boekhandel van een vroegere vriend (Eli Wallach) van zijn overleden vader, maar hij hoeft zich (van zichzelf tenminste) niet aan de gebruikelijke werktijden te houden of zich te storen aan de ideeën van de eigenaar over hoe deze zijn winkel ingericht wil hebben, nee, Jeffrey gedraagt zich als een lompe boer die zijn eigen regels bepaalt en als hij zijn zin niet krijgt of tegengesproken wordt, trekt hij direct een blik met nare beledigingen open, bedoeld om anderen zo hard mogelijk te kwetsen.

Aan zijn comfortabele leventje thuis lijkt een einde te komen als zijn moeder de bon vivant Mert Rosenbloom leert kennen. Deze liefde op leeftijd is voor Jan een welkome afwisseling in haar leven dat volledig in het teken staat van het tegemoet komen aan de kinderachtige, stuitend egoïstische grillen van Jeffrey. Maar Mert en Jan zetten door en Mert trekt al snel in bij moeder en zoon. Natuurlijk rukt Jeffrey vervolgens alles uit de kast om ervoor te zorgen dat deze indringer weer zo snel mogelijk uit zijn leven verdwijnt.

Onaangenaam en het regelrechte tegendeel van sympathiek is deze Jeffrey en lachen om hem is gewoon onmogelijk. Hoe moet je als kijker begrip opbrengen voor iemand die er niet voor terugschrikt om zijn vriendinnetje (Anna Faris) weg te slepen tijdens het opnemen van een demo, terwijl ze keihard heeft moeten werken om het benodigde bedrag bijeen te schrapen, alleen maar omdat hij niet wil autorijden en zij dat dan maar moet doen, en wel meteen. En wat te denken van iemand die het normaal vindt om te eisen dat een oude man van 91 jaar op de grond slaapt, zodat hij in het enige aanwezige bed kan liggen. Op zijn minst merkwaardig als diezelfde oude man je net tegen betaling van 500 dollar van het politiebureau heeft gehaald en jou voor de nacht in zijn huis opvangt.

Het zou fijn zijn als iemand, bijvoorbeeld via een voice-over, kan uitleggen wat aan al deze nare voorvallen nu zo grappig is, misschien is de humor wel te subtiel voor simpele zielen om te kunnen begrijpen zonder goede achtergrondinformatie. Dat zou in ieder geval een boel verklaren.

Diana Tjin-A Cheong