Mambo Italiano (2003)

Regie: Émile Gaudreault | 99 minuten | komedie | Acteurs: Luke Kirby, Paul Sorvino, Ginette Reno, Claudia Ferri, Peter Miller, Mary Walsh, Sophie Lorain, Tim Post

‘Mambo Italiano’ is vooral grappig door de bizarre wendingen en ontnuchterende one-liners. De grappen volgen elkaar in rap tempo op. Samen met het aanstekelijke ritme van de Latin Dance loopt de film als een trein. Sommige grappen zijn behoorlijke intikkers, toch laat het je hardop lachen. Halverwege de film denk je bijna dat het een romantische komedie gaat worden, maar gelukkig kozen de makers voor een verrassender eind.

‘Mambo Italiano’ is gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van schrijver Steve Galluccio. Galluccio, een Canadees met Italiaanse roots in het hart van Montreals Little Italy, steekt op humoristische wijze de draak met de soms achterhaalde Italiaanse gebruiken en tradities. In het script put hij uit eigen ervaring, amusante anekdotes en gesprekken en ook dit gegeven gebruikt hij in de film, dat het beste verhaal je eigen leven is.

Regisseur Émile Gaudreault begon zijn carrière als schrijver en regisseur van komediegezelschappen. Zijn eerste film, ‘Louis 19, Le Roi des Ondes’, schreef hij in 1994. Hiermee won hij de Best Screenplay Award op het Vancouver International Film Festival en regisseur Ron Howard (‘Willow’, ‘Apollo 13’, ‘A Beautiful Mind’) maakte een paar jaar later een remake van de film onder de naam ‘EdTV’. In 2001 regisseerde Gaudreault zijn eerste speelfilm, Nuit de noces, en won daarmee de Genie Golden Reel Award voor de film met de hoogste opbrengst. ‘Mambo Italiano’ is zijn eerste Engelstalige film.

Hoofdrolspeler Luke Kirby is goed gecast. Mede door zíjn acteerprestaties wordt het een komische, maar hier en daar ook ontroerende film. Kirby stond al enige jaren op het toneel, voordat hij voor het eerst op het witte doek te zien was. Zo had hij een rol in het achtste deel van de ‘Halloween’-reeks; ‘Halloween: Resurrection’ uit 2002. Paul Sorvino, die een briljante vertolking van Angelo’s vader neerzet, is vooral bekend van Martin Scorsese’s ‘Goodfellas’. Claudia Ferri is hilarisch als Angelo’s iets oudere zus, Anna, die een zwak heeft voor pillen en drank en overdreven dramatisch is. De rol van Angelo’s moeder is voor Ginette Reno, die vele platen verkocht en meerdere prijzen binnenhaalde als beste Franstalige zangeres.

Ga lekker achterover zitten voor ‘Mambo Italiano’ en lach je een breuk.

Roosmarijn Andringa

Waardering: 4

Bioscooprelease: 29 januari 2004