Mamma Mia! The Movie (2008)

Regie: Phyllida Lloyd | 108 minuten | komedie, romantiek, musical | Acteurs: Meryl Streep, Colin Firth, Pierce Brosnan, Stellan Skarsgård, Amanda Seyfried, Dominic Cooper, Christine Baranski, Julie Walters, Juan Pablo Di Pace, Dylan Turner, George Georgiou, Enzo Squillino Jr., Chris Jarvis, Ashley Lilley, Clare Louise Connolly, Norma Atallah

Het is de vooravond van het huwelijk van Sophie (Amanda Seyfried) en Sky (Dominic Cooper). Sophie is door haar alleenstaande moeder Donna (Meryl Streep) opgevoed op een Grieks eiland waar ze samen een slechtlopend en vervallen hotel runnen. Donna heeft nooit verteld wie de vader van Sophie is, maar Sophie weet zeker dat ze hem direct zal herkennen op het moment dat ze hem ziet. Daarom doet ze alsof ze Donna is en schrijft de drie mannen aan met wie Donna kort achter elkaar een verhouding heeft gehad en die mogelijk haar vader zijn. Een van de drie zal haar dan kunnen weggeven op de mooiste dag van haar leven.

Sam (Pierce Brosnan), Harry (Colin Firth) en Bill (Stellan Skarsgård) hebben Donna in geen twintig jaar gezien, maar reizen direct af naar het eiland van hun jeugdliefde als ze ‘haar’ brief hebben ontvangen. Toevallig komen ze tegelijk aan op het eiland, maar in tegenstelling tot wat Sophie had verwacht, herkent ze geen van hen direct als haar vader. De mannen hebben geen idee waarom ze zijn uitgenodigd voor het huwelijk van Donna’s dochter en begrijpen ook niet waarom Sophie hen voor Donna verborgen probeert te houden. Maar ondanks Sophies voorzorgsmaatregelen ontmoeten Donna en haar voormalige minnaars elkaar en dit weerzien heeft voor iedereen onverwachte gevolgen.

Zit vooral het rampzalige begin van de film uit. Sophie en haar twee vriendinnen vinden het gewoonweg dolletjes dat Sophies moeder blijkbaar zo’n wild verleden heeft gehad en het is zo enig dat Sophie zo’n slim plan heeft bedacht om haar ware vader te vinden vlak voor haar bruiloft, dat ze maar tegen elkaar blijven schreeuwen en heen en weer springen en de kijker moet dit grappig vinden. En daarna haalt Donna haar trouwe vriendinnen Rosie (Julie Walters) en Tanya (Christine Baranski) op bij de haven. Ze zijn speciaal voor de bruiloft naar het eiland zijn gekomen en ook dit gaat weer gepaard met veel geschreeuw en zogenaamd grappig gedoe. Daarna is het nog even doorbijten bij de volslagen onbegrijpelijke pogingen van Sophie om haar drie potentiële vaders voor Donna verborgen te houden en het heen en weer geduw en gesjouw in het hotel, maar daarna word je beloond met een echt leuke film.

De film is precies als een liedje van ABBA. Je weet dat je het kitsch moet vinden en eerst stribbel je nog tegen, maar voor je het weet ga je overstag en zing je als je niet oppast gewoon mee. Maar hoe moet je je ook verweren als een paar reuzen op het gebied van acteren zo onbeschaamd uitbundig uitpakken en je overdonderen met hun charme? Meryl Streep is zo onweerstaanbaar grappig en ontroerend op de juiste momenten dat het een voorrecht is om met haar mee te lachen en te huilen. En Julie Walters is ook al zo iemand bij wie het nooit op lijkt te kunnen en die met precies zo’n indrukwekkende mimiek begiftigd is. De mannen zijn al even sportief en dansen en zingen even enthousiast en aanstekelijk mee in hun soms ronduit idiote outfits. Het maakt hen des te aantrekkelijker.

Jammer dat dit verder zo sprankelende feest zo moeizaam begint, maar tegen de tijd dat de uitzinnige finale van dit zang- en dansfestijn aanbreekt ben je dat al bijna weer vergeten en bij de uitsmijter, ja dan zing je inderdaad gewoon mee.

Diana Tjin-A Cheong

Waardering: 3

Bioscooprelease: 17 juli 2008