Man of the House (2005)

Regie: Stephen Herek | 95 minuten | actie, komedie | Acteurs: Tommy Lee Jones, Cedric the Entertainer, Anne Archer, Christina Milian, Paula Garcés, Monica Keena, Vanessa Ferlito, Kelli Garner, Brian Van Holt, Shea Whigham, Terry Parks, R. Lee Ermey, Paget Brewster, Shannon Marie Woodward, Liz Vassey

De Texas Longhorn Cheersquad bestaat uit vijf tienermeisjes; Heather, Evie, Barb, Anne en Teresa. Oftewel; He-bat, een aardig ezelsbruggetje voor de Rangers die hen moeten beschermen. In het begin moeten de stoere Ranger Roland Sharp (Tommy Lee Jones) en de vijf giechelende meisjes niets van elkaar hebben, maar naarmate de film vordert, gaan ze elkaar aardig vinden. Bovendien leert Sharp omgaan met tienermeisjes en vrouwen in het algemeen en krijgt hij ook nog eens handige tips om de relatie met zijn eigen zeventienjarige dochter te verbeteren.

Als Roland en de meisjes elkaar leren kennen, lijken de cheerleaders vooral oppervlakkig en irritant. Ze kunnen alleen praten over jongens en zijn afhankelijk van hun mobieltjes. Uiteindelijk blijken de meisjes wel wat meer in hun mars te hebben en gaat er meer schuil achter de blote navels en het gegiechel. Als Sharp een date heeft met schooljuf Molly McCarthy (Anne Archer), geven ze hem een make-over en loodsen ze hem met behulp van oortelefoontjes en een camera door de date heen. Van de meisjes zijn er twee die een eervolle vermelding verdienen. Christina Milian (‘Be Cool’) doet het erg goed als de pittige aanvoerster Anne. Ook is het erg leuk om Vanessa Ferlito – als de meest diepzinnige cheerleader Heather – te zien in een heel andere rol dan we van haar gewend zijn in ‘CSI New York’.

Anne Archer werd vooral bekend door haar rol als getergde vrouw van Michael Douglas in de thriller ‘Fatal Attraction’ (1987). Voor deze rol kreeg ze onder andere een Oscarnominatie. Verder kennen we haar uit ‘Patriot Games’ (1992) en ‘Clear and Present Danger’ (1994) en vele televisieseries. Hoewel haar rolletje in ‘Man of the House’ niet al te groot is, zet ze toch een intelligente en gevoelige professor McCarthy neer. Ze moet niets hebben van cheerleaden en al helemaal niet als dit ten koste gaat van schoolprestaties. Toch valt ze al snel voor de nieuwe assistent-coach. Maar het duurt niet lang voordat ze doorheeft dat er achter die ruwe bolster, blanke pit-uitstraling heel wat meer schuilgaat.

De uit Texas afkomstige acteur Tommy Lee Jones (‘Men in Black’, ‘U.S. Marshalls’) gaat al een hele poos mee in Hollywood. In meerdere rollen mocht hij zijn Texaanse accent er dik bovenop leggen, maar in ‘Man of the House’ kan hij helemaal zijn gang gaan. Je ziet aan hem dat hij plezier beleeft aan het spelen van de rol van Ranger Sharp, vooral als hij met het accent mag spelen. Maar ook bij het spelen van de stoere kant van workaholic Sharp voelt hij zich als een vis in het water. Hij jaagt pizzabezorgers de stuipen op het lijf en handboeit alle meisjes aan de balustrade van de trap vast als ze willen uitgaan, terwijl hij ze dit verboden heeft.

‘Man of the House’ is niet de beste komedie ooit. Het is zeker geen verrassende film. Toch blijft Tommy Lee Jones – juist in een komedie – ijzersterk in de min of meer standaardrol van stoere agent. Door zijn deelname en de lekkere muziek is ‘Man of the House’ het kijken waard.

Vera de Looff