Man zkt vrouw (2007)

Regie: Miel Van Hoogenbemt | 107 minuten | komedie | Acteurs: Jan Decleir, Maria Popistasu, Wim Opbrouck, Bert Haelvoet, Manuela Servais, Tom Van Bauwel, Brigitte De Man, Camilia Blereau, Mia Boels, Mieke Bouve, Leny Breederveld, Monika Dumon, Rita Lommée, Gert Portael, Viviane Redant, Suzanne Saerens, Guusje van Tilborgh, Griet van Damme, Mia Van Roy, Andi Vasluianu, Henri Wajnberg

Het gaat goed met de Nederlandstalige cinema. Er worden meer en meer solide scripts geschreven, steeds meer acteurs beginnen zich thuis te voelen op het grote scherm, opleidingen zitten vol met talent, er zijn genoeg creatieve ideeën en er is hier en daar zelfs wat geld. Nu alleen nog publiek.

‘Man zkt vrouw’ is een publiekstrekker, althans, dat zou het kunnen zijn. Als idee is het geen creatieve mijlpaal. Het speelt heel handig in op actualiteit van internetdating, de huidige man/vrouw verhoudingen en het verdwijnen van de Europese grenzen en vogelt hierbinnen een simpel, doch doeltreffend liefdesverhaaltje in elkaar.

Een verhaaltje dat uitstekend wordt verteld. De makers zijn zich ervan bewust dat ze met het medium ‘film’ te maken hebben en benutten de mogelijkheden hiervan optimaal. Alles ademt een perfecte balans tussen beeld en geluid, tekst en handeling. Iedereen functioneert in dienst van het verhaal en dat maakt het geheel krachtig, met dank aan de regie van Miel Van Hoogenbemt. Een speciale vermelding voor de muziek van Spinvis, die er in is geslaagd zich aan de film ondergeschikt maken, hoewel een iets kernachtigere thematiek, zoals bijvoorbeeld de muziek van ‘Amelie’, wellicht nóg beter had gewerkt.

Het sterkst van de film is, dat het ‘er niet omheen draait’. Men is streng geweest in de beoordeling van wat wel en wat niet in de film thuis hoort. Het gegeven is helder en de uitwerking subtiel maar toch to the point, omdat alles in dienst staat van het voortstuwen van de vertelling.

Een van de grote smaakmakers is de rol van Julien, vooral door de grappige teksten, maar ook door Wim Opbrouck’s serieuze vertolking. Maria Popistasu, in de rol van Alina, houdt prima stand naast rasacteur Jan Decleir, die de hoofdrol vertolkt. Decleir is zo’n acteur die net als bijvoorbeeld Anthony Hopkins rotsvast is, letterlijk en figuurlijk. Het doet er niet zo veel toe in welke film hij speelt, zijn rol staat als een huis en hij kan het geheel dragen. Niet dat dat hier nodig is geweest.

‘Man zkt vrouw’ is namelijk een ensemblefilm. Het is een verdienste van de groep dat ze erin geslaagd zijn alles en iedereen in dienst van alles en iedereen te laten zijn. Dat resulteert in cinema die werkt. Helemaal aan het einde van de film sijpelt er nog wat pure poëzie binnen, in beeld en geluid, zonder tekst, wat ook nog een diepere onderlaag verraadt. Klassewerk.

Arjen Dijkstra