Manhunter (1986)

Regie: Michael Mann | 119 minuten | drama, misdaad, horror, thriller | Acteurs: William Petersen, Kim Greist, Joan Allen, Brian Cox, Dennis Farina, Tom Noonan, Stephen Lang, David Seaman, Benjamin Hendrickson, Michael Talbott, Dan Butler, Michele Shay, Robin Moseley, Paul Perri, Patricia Charbonneau

Het is bijna onmogelijk na ‘Manhunter’ geen vergelijking te trekken met ‘Red Dragon’ uit 2002. Hoewel velen de laatstgenoemde film waarschijnlijk beter kennen, is ‘Manhunter’ de eerste verfilming van het boek van Thomas Harris, waarop ook ‘Red Dragon’ is gebaseerd.

Allereerst valt het ontbreken van Anthony Hopkins (‘Silence of the Lambs’, ‘Hannibal’) in de rol van Dr. Lecter op. Hannibal wordt voor het eerst verfilmd in ‘Manhunter’, dit gebeurt door Brian Cox (‘The Ring’). Hoewel het vergelijken van beide acteurs iets is dat natuurlijk gaat, kan de wijze waarop Hopkins en Cox dit karakter vormgeven beter los van elkaar gezien worden. Cox zet op een geheel andere wijze een prestatie neer die minstens zo lovenswaardig is als die van Hopkins. Hij weet aan het karakter van Dr. Lecter een persoonlijke draai te geven en maakt het personage daardoor ook realistischer. Dit in tegenstelling tot de charismatische, meer ‘gestoorde’ Hannibal die Hopkins neerzet in de overige films.

De verhaallijn van ‘Manhunter’ is erg sterk en wordt door de verschillende acteurs goed overgebracht. Er is veel tijd besteed aan het uitdiepen van de gevoelens en emoties van de verschillende karakters, met name die van Will Graham. Graham moet als het ware in de huid van de seriemoordenaar kruipen om deze te pakken te kunnen krijgen. Een methode waarbij hij ook Lecter achter de tralies heeft gekregen. De vorige keer dreef het Graham bijna tot waanzin waardoor steeds verschillende emoties hem nu bijna de baas worden. William Petersen (‘CSI’) kruipt dan ook op zeer overtuigende wijze in de huid van zijn karakter. Hij beeldt de emoties waar Graham mee worstelt duidelijk uit en betrekt zo de kijker op een meeslepende wijze bij de film. Vooral de scène waar hij na het zien van Dr. Lecter zo hard als mogelijk van de spiraalvormige trapt rent is zowel symbolisch als pakkend.

Ook Tom Noonan (‘RoboCop 2′) drukt zijn stempel op de film. De koelbloedigheid van de seriemoordenaar brengt hij op een heel lugubere wijze over. Hij krijgt het daarnaast ook voor elkaar zowel medelijden als angst op te wekken wat ontzettend knap is en de film daardoor ook extra laat spreken.

‘Manhunter’ is na alle jaren nog steeds een zeer indrukwekkende film. Het is even wennen aan de oude setting, vooral na het nieuwere ‘Red Dragon’. Toch draagt die jaren 80 sfeer bij aan een totaal andere belevenis. Wat wel de vraag blijft is of de muziek nou wel of niet goed gekozen is. Hoewel de nummers perfect bij een bepaalde scènes lijken te passen valt het bij een ander weer compleet verkeerd.

‘Manhunter’ is een goede psychologische thriller met een meeslepend verhaal en goed acteerwerk. Een aanrader voor iedereen die van een spannende film houdt. Vier sterren.

Charlotte Visser