Mannenharten 2 (2015)

Regie: Mark de Cloe | 90 minuten | komedie, romantiek | Acteurs: Katja Herbers, Jelka van Houten, Maartje van de Wetering, Barry Atsma, Hadewych Minis, Liliana de Vries, Daan Schuurmans, Jeroen Spitzenberger, Bo Maerten, Barbara Sloesen, Mingus Dagelet, Matteo van der Grijn, Fabian Jansen, Edwin Jonker, Zoë van Weert, Robert Duursema

Welkom terug in de wereld van mannen en hun zoektocht naar liefde. Na het eerste succesvolle deel van ‘Mannenharten’ (meer dan 450.000 bezoekers), gebaseerd op het Duitse ‘Männenherzen’ (2009), wordt het blik met BN-ers weer opengetrokken voor deel twee. Regisseur Mark de Cloe gebruikt in ‘Mannenharten 2’ bijna de gehele cast opnieuw. Nieuwkomer is Minus Dagelet, die de rol van twintiger Younes op zich neemt en de vervanger is van Teun Kuilboer. Ook Georgina Verbaan heeft in het tweede deel geen rol meer. Waar bij het eerste deel nog rekening gehouden diende te worden met de Duitse versie, heeft Mark de Cloe nu de vrije hand gekregen.

Net als in deel één, is er weer sprake van een mozaïekfilm. Een korte opfrissing van de personages: Tim (Daan Schuurmans) komt terug van een reis en ontmoet gelijk Maria weer (Liliana de Vries), voor wie hij zijn verloving met Laura (Hadewych Minis) heeft verbroken. De gladde muziekproducent Dennis (Barry Atsma) is nog altijd op zoek naar zijn liefde. Hij probeert de onbereikbare Remy (Maartje van de Wetering) over te halen om haar muziek, een rustig liedje dat totaal niet bij Dennis past, te produceren. Niels (Fabian Jansen) is nog altijd hopeloos op zoek naar zijn liefde met behulp van de versiercursus. De meest foute openingszinnen worden weer tevoorschijn getoverd. Wouter (Jeroen Spitzenberger) is inmiddels huisvader geworden en past op zijn zoon Boris sinds zijn echtgenote Nicole (Katja Herbers) een succesvol kinderboekenschrijfster is geworden. Younes is op zoek naar zijn grote liefde die hij tijdens een concert een jaar eerder heeft leren kennen en fietst de hele stad door om haar terug te vinden. Net als in het vorige deel is de stad Amsterdam weer het toneel van alle gebeurtenissen.

De personages zijn bijna niets veranderd ten opzichte van het eerste deel en lijken nog niets geleerd te hebben in hun liefdespogingen. Dat De Cloe nu meer de vrije hand heeft, is te zien in het personage van Dennis. Hij geeft Dennis meer diepgang mee en laat zien waarom hij voor veel vrouwen onbereikbaar is gebleven. De overige karakters geeft hij weinig nieuws mee. Niels is nog steeds bezig met het gebruiken van foute openingszinnen in zijn versierpogingen (“Hoe wil jij je eitje morgenvroeg? Gekookt, gebakken of bevrucht?”) en Tim valt weer in oude patronen zonder dat hij ervan leert.

‘Mannenharten 2’ pakt de draad op waar het gebleven was. De verhaallijnen lopen weer door elkaar, maar raken elkaar bijna niet deze keer. Daardoor blijven het meer losse eindjes in plaats van een geheel. Pas op het einde komen de vijf mannen bij elkaar in een scène die vanaf het begin te voorspellen is, net als de vele andere gebeurtenissen in de film. De Cloe gebruikt dan ook vele clichés en de liefdesontwikkelingen volgen elkaar snel op. ‘Mannenharten 2’ is vooral een feel-good film waar de flauwe grappen en de stereotypes over de liefde weer uit de kast gehaald worden. De herkenbare muziek (onder andere Bløf, Nielson en Valerius) neemt je nog enigszins mee in deze romantische komedie die verder weinig diepgang biedt.

Marjolein Linstra

Waardering: 2

Bioscooprelease: 17 december 2015
DVD- en blu-ray-release: 22 april 2016