Manufacturing Dissent-Uncovering Michael Moore (2007)

Regie: Rick Caine, Debbie Melnyk | 73 minuten | documentaire | Met: Michael Moore, Debbie Melnyk, George Bush jr., Dave Barber, Peter Bart, Tony Bennett, Elizabeth Bourgeois, Jose Bovee, Laura Bush, Jimmy Carter, Rosalynn Carter, Dick Cheney, Noam Chomsky, Wesley Clark, Peter Damon, Howard Dean, John Derevlany, Phil Donahue, Michael Donovan, Ryan Eashoo, Roger Ebert, Diedre English, Al Franken, Janeane Garofalo, David Gilmour, Kathleen Glynn, Danny Goldberg, Ben Hamper, Sean Hannity, Mick Jagger, Chad Lowe, Ronald Reagan, Harvey Weinstein

In ‘Manufacturing Dissent-Uncovering Michael Moore’ wordt er gejaagd op de jager. De makers claimen een documentaire te willen maken over de held van ‘Fahrenheit 9/11’, Michael Moore. Deze productie van Moore is in deze film net in première gegaan. Moore reist het hele land door om kiezers te weerhouden weer op Bush te gaan stemmen. Moore portretteert zichzelf als de hoeder van het Amerikaanse volk, de held van politiek links.

In werkelijkheid blijkt Moore slechts uit te zijn op publiciteit voor zichzelf en zijn film. Dat is goed voor zijn bekendheid en voor zijn bankrekening. Hij realiseert zich dat als hij Ralph Nader blijft steunen tijdens de presidentiële verkiezingen hij zeker op het verkeerde paard wedt. Dus verlegt hij zijn steun naar Kerry (democraat) zodat hij straks nog wel in de goede kringen welkom is.

Wanneer hij claimt in zijn film ‘Roger and Me’ dat hij Roger Smith maar niet te spreken krijgt ondanks al zijn telefoontjes, brieven en e-mails blijkt dit uiteindelijk niet waar te zijn. Hij heeft hem zelfs twee keer geïnterviewd maar deze artikelen kregen geen aandacht. En Moore sprak er dus ook maar niet meer over nu het hem uitkwam.

De makers van deze film krijgen op hun beurt Moore echt niet te spreken (althans dat moeten we maar aannemen). Wel ontdekken ze genoemde en andere duistere werkwijzen van Moore. Een van de meest schokkerende ontdekkingen is wel zijn toegepaste truc in ‘Bowling for Columbine’. Daarin stelt hij vast dat in Amerika zoveel meer moorden gepleegd worden door wapenbezitters dan in Canada. In ‘Manufacturing Dissent’ blijkt dat in Canada slechts een bepaald soort jachtgeweren vrij gekocht en gebruikt mogen worden en geen revolvers en pistolen. Juist met deze laatste wapens worden de moorden in de V.S. gepleegd. Een totaal scheve vergelijking dus die Moore voor het gemak (en het effect) zo gebruikte. Maar de absolute climax is de ontdekking van Moore’s aandelen in Honeywell, een fabrikant van onder andere clusterbommen, napalm en landmijnen.

Moore oogt onaantrekkelijk maar wordt naar mate de film vordert steeds afstotelijker. De echte discussie die overblijft gaat over de vraag: ‘heiligt het doel de middelen?’ Want hoe je het ook wendt of keert Moore heeft, zeker in Europa, laten zien dat niet alle Amerikanen Bush-aanhangers zijn. Het is een beetje onthutsend om te zien hoe deze man ontmaskert wordt als iemand die zelf een loopje neemt met de waarheid. Maar als je dan bedenkt dat het een Amerikaan is weet je ook: “the show must go on!”

Miranda van der Hoek

Waardering: 3

Bioscooprelease: 18 oktober 2007