March of Millions – Die Flucht (2007)

Regie: Kai Wessel | 179 minuten | drama, oorlog | Acteurs: Maria Furtwängler, Jean-Yves Berteloot, Tonio Arango, Gabriela Maria Schmeide, Jürgen Hentsch, Hanns Zischler, Angela Winkler, Max von Thun, Josef Mattes, Stella Kunkat, Michael Ginsburg, Barbara Morawiecz, Marie-Luise Schramm, Frédéric Vonhof, Beate Abraham, Fritz Karl

Na de mini-dramaserie ‘Dresden’ heeft Duitsland wederom een groots opgezette serie gemaakt waarin de donkerste periode van het land wordt belicht. De film richt zich niet op de frontlinie en de gevechten van de soldaten maar op de mensen op het platteland, ver weg van de slagvelden.

‘March of Millions’ ook wel ‘Die Flucht’ genoemd laat de verschrikkingen zien die de Duitse bevolking heeft moeten ondergaan tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog. Zelfs toen het regime van Hitler ten einde was bleven de Duitse soldaten achter het regime staan en hun functie uitvoeren. Krijgsgevangenen werden in koelen bloede vermoord en zelfs hun eigen soldaten werden zonder wroeging gedood wanneer een aantal officieren oordeelden dat er sprake was van desertie. Wanneer de Russen het land binnendrongen was niemand meer veilig, ook zij handelden zonder enige vorm van berouw. Zelfs verkrachting schuwden zij niet. Toch concentreert deze serie zich meer op wat de Duitsers allemaal hebben gedaan en de gevolgen voor de bevolking dan op de daden van de Russen.

Aan het einde van de oorlog waren de meningen over het Duitse volk en de Duitse soldaten verdeeld. Aan de ene kant waren er mensen die in het Derde Rijk bleven geloven en de Duitse oorlogsdaden voor propaganda aanzagen; aan de andere kant de mensen die vrede wilden. Dit blijkt al eerder in de film wanneer Ferdinand, de broer van Heinrich, terugkeert van het front zonder zich af te melden bij zijn officier. Hij kan de oorlog niet meer aan. Heinrich ziet zijn eigen broertje voor deserteur aan en wil hem aangeven. Dit heeft desastreuze gevolgen. Familie blijkt dus ook niet te vertrouwen in oorlogstijd. Zo zitten er nog veel meer relationele verhaallijnen in deze serie die de complexiteit van die periode aangeeft. Niemand is veilig.

‘March of Millions’ is een mooie serie geworden die de consequenties voor de Duitse bevolking duidelijk laat zien. Toch is de serie niet volledig geslaagd in zijn opzet, omdat er te weinig emotionele diepgang in zit. Er gebeurt veel in deze drie uur durende serie, zoals moord, zelfmoord, verkrachting en verboden liefde, maar als kijker blijven wij precies dat, een toeschouwer. Wij delen niet de emoties die de personages beleven. Zo is Gravin Lena von Mahlenberg verloofd met Nazi officier Heinrich, maar zij wordt langzaam verliefd op krijgsgevangene Francois Beauvais. Helaas komt deze liefde te oppervlakkig over om de kijker te kunnen meeslepen in haar dilemma. Ook de vermissing van Lena’s dochter en het weerzien met haar is een gebeurtenis die weinig emoties met zich meebrengt voor de kijker. Dit is een gemiste kans.

Alle acteurs spelen hun rollen goed en de makers hebben voldoende aandacht besteed aan de aankleding. Dankzij de aanblik van de oude auto’s en paard en wagens waan je je zo in jaren veertig van de vorige eeuw. Ook de locaties waaronder landgoed Mahlenberg en de grote sneeuwvlaktes zijn mooi in beeld gebracht. Afgezien van de emotionele diepgang die wat ontbreekt, is ‘March of Millions’ wel geslaagd. In Duitsland trok de uitzending ervan elf miljoen kijkers zodat deze mini-serie een groot succes genoemd mag worden. Als tijdsbeeld van een donkere periode uit de Duitse geschiedenis is ‘March of Millions’ het kijken zeker waard.

Marvin Heineman