Maria Full Of Grace (2004)

Regie: Joshua Marston | 101 minuten | drama | Acteurs: Catalina Sandino Moreno, Yenny Paola Vega, Guilied Lopez, Patricia Rae, Jhon Alex Toro, Orlando Tobon

Het idee voor deze film werd geboren toen regisseur en scriptschrijver Joshua Marston in zijn woonplaats New York in gesprek raakte met een Colombiaanse die ooit was opgepakt wegens drugssmokkel. In de wijk waar Marston woont, Brooklyn, verblijven veel Colombianen die hun land zijn ontvlucht wegens de instabiele politieke en economische situatie. En onder hen zijn velen die direct en indirect te maken hebben gehad met drugshandel en de gevolgen ervan.

Marston kwam tijdens het onderzoek voor zijn script in contact met Orlando Tobon, een sleutelfiguur in de New Yorkse Colombiaanse gemeenschap. Tobon runt een reisbureau waar veel Colombiaanse immigranten langskomen om zijn hulp te vragen bij het vinden van werk, onderdak en bij het invullen van formulieren. Ook heeft hij sinds de jaren tachtig de lichamen van meer dan 400 drugskoeriers die omkwamen door een overdosis naar Colombia terug laten verschepen. Tobon werd uiteindelijk co-producer van ‘Maria Full of Grace’ en speelt tevens de rol van Don Fernando, een personage dat op hemzelf gebaseerd is.

De cast van ‘Maria Full of Grace’ is op vrij ongewone wijze samengesteld. Er werden twee casting teams naar Colombia gestuurd: een om professionele acteurs te zoeken, en een om mensen te zoeken die nog geen acteerervaring hadden maar wel geschikt waren voor een van de rollen. Tevens werden in New York mensen gecast binnen de Colombiaanse gemeenschap. Om diverse redenen kon het eerste deel van de film niet worden opgenomen in Colombia, dus werd uitgeweken naar Ecuador. Ook in Ecuador werden audities gehouden met mensen uit de Colombiaanse gemeenschap in de hoofdstad Quito.

Dat Catalina Sandino Moreno werd uitgekozen voor de hoofdrol had ze zelf nooit verwacht. Ze studeerde op dat moment aan een universiteit in Colombia, en had een paar keer zonder succes auditie gedaan voor tv-commercials. Toen Marston de opname zag van haar auditie wist hij direct zeker dat hij haar voor de rol wilde. Een uitstekende keuze van Marston, want Sandino Moreno speelt zo naturel dat ze niet lijkt te acteren. De rol van Maria leverde haar dan ook een Zilveren Beer op voor Beste Actrice tijdens het filmfestival van Berlijn dit jaar.

De kracht van ‘Maria Full of Grace’ is dat het meer is dan een film over drugssmokkel. Het is een intiem portret van een jonge vrouw die door een dramatische gebeurtenis gedwongen wordt om keuzes te maken, en daar uiteindelijk alleen maar sterker door wordt. De hoofdpersoon Maria wordt van zeer nabij gevolgd (ze is letterlijk in iedere scène aanwezig), waardoor je als kijker vanzelf sterk betrokken raakt bij alles wat haar overkomt. Gebeurtenissen worden op uiterst realistische wijze in beeld gebracht, waardoor de film een soort semi-documentaire is geworden. Er wordt geen oordeel geveld over wat Maria en andere drugskoeriers doen, of over drugshandel in het algemeen. Alle denkbare clichés op dat gebied worden de kijker bespaard.

‘Maria Full of Grace’ is een van die zeldzame films waaraan alles klopt: op de cast, de sfeer en het verhaal valt niets aan te merken. Een ‘must see’ voor alle liefhebbers van realistisch drama.

Saskia Blokker

Waardering: 4.5

Bioscooprelease: 16 december 2004