Marie & Bruce (2004)

Regie: Tom Cairns | 90 minuten | drama, komedie | Acteurs: Julianne Moore, Matthew Broderick, Bob Balaban, Griffin Dunne, Julie Hagerty, David Aaron Baker, Andy Borowitz, Steve Burns, Carl Burrows, Blossom Dearie, Brother Eden Douglas, Marshall Efron, Tom Riis Farrell, Michael Ferreira, Robert Gant, Robert Lehrer, Julie Atlas Muz, Campbell Scott, Christopher Evan Welch, David Wiater, William E. Corcoran

Veel succesvolle films zijn gebaseerd op toneelstukken, denk bijvoorbeeld aan ‘Cat on a Hot Tin Roof’ of ‘Closer’. ‘Marie & Bruce’ is gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van Wallace Shawn. In dit stuk volgen we een dag in het leven van een stel dat hun gelukkige tijd samen al lang achter hen heeft liggen. Marie heeft besloten dat ze vandaag nog bij Bruce weg moet, ze moet het hem alleen nog even vertellen. In de dag die volgt zien wij hoe zij haar plan smeedt terwijl hij nietsvermoedend de dag door brengt.

Waar je bij de andere films die hierboven zijn genoemd niet het idee heb dat je naar een verfilmd theaterstuk zit te kijken, is dit, vooral in het begin van ‘Marie & Bruce’ wel het geval. De dialoog in de eerste scène voelt heel erg houterig aan. Maar het grootste probleem van ‘Marie & Bruce’ is niet dat het duidelijk is waarop het gebaseerd is, maar dat de personages totaal niet sympathiek of interessant zijn.

Marie begint meteen enorm op haar man te katten zonder dat je er ooit werkelijk achter komt waarom zij zo’n hekel aan hem heeft gekregen. Bruce is een man zonder emoties: hij lijkt op geen enkele manier geraakt te worden door wat dan ook om hem heen. De kijker krijgt zo totaal geen inzicht in de beweegredenen van de personages en hoe zij in hun huidige situatie verzeild zijn geraakt. De dialogen zijn waarschijnlijk grappig bedoeld, het is tenslotte een komedie, maar het blijft ongefundeerd gekat van een stel mensen die zo onsympathiek zijn dat het de toeschouwer niet echt interesseert hoe het met ze afloopt. Julianne Moore en Matthew Broderick zijn geen slechte acteurs, ook niet in deze film, maar van deze personages valt gewoon niet zoveel te maken. Je gaat je een beetje afvragen waarom ze ooit ja hebben gezegd tegen deze film, want veel geld zal hij vermoedelijk niet hebben opgeleverd.

‘Marie & Bruce’ is misschien als theaterstuk vermakelijk, maar als film schiet hij ernstig te kort.

Sylvia Bakker