Marie Heurtin (2014)

Regie: Jean-Pierre Améris | 95 minuten | biografie | Acteurs: Ariana Rivoire, Isabelle Carré, Brigitte Catillon, Noémie Churlet, Gilles Treton, Laure Duthilleul, Martine Gautier, Patricia Legrand, Sonia Laroze, Valérie Leroux, Fany Buy, Noémie Bianco, Eline De Lorenzi, Tiphaine Rabaud Fournier, Sandrine Schwartz, Dimitri Radochevitch, Christophe Tourrette, Stéphane Margot

Marie Heurtin is een puber die eind 19e eeuw terecht komt in een opvanghuis voor dove kinderen. Probleem: Marie is niet alleen doof maar ook stekeblind. Afgesloten van de buitenwereld is het meisje in een dierlijke staat blijven steken. Zij klimt in de bomen als een aap en ruikt aan alles wat in haar handen komt. Wanneer ze boos is, mept ze er lekker op los. De enige die denkt dat ze Marie uit haar isolement kan bevrijden, is de empathische non Marguerite.

In ‘Marie Heurtin’ volgen we de fascinerende transformatie van de half wilde Marie tot een meisje dat er in gebarentaal op los kletst en open staat voor de hele wereld. Die transformatie gaat niet vanzelf. Voordat Marie haar eerste woord gebaart, is de film drie kwartier onderweg. Drie kwartier die voor de kijker zijn voorbij gevlogen.

Dat ‘Marie Heurtin’ zo boeit komt in de eerste plaats door het levensechte spel van de beide hoofdrolspeelsters en de levensechte karakters die ze neerzetten. Het is ondoenlijk om niet ontroerd te raken bij de breekbare band die de twee vrouwen smeden. Bovendien is er af en toe ruimte voor wat humor, zoals wanneer Marie wordt voorgesteld aan de nonnen van het instituut in een lange snuffel- en tastsessie. Of wanneer Marguerite aankondigt dat zij Marie’s haar wil borstelen. De worstelpartij die dan volgt gaat van woest naar pijnlijk naar o zo liefdevol.

‘Marie Heurtin’ neigt soms naar het sentimentele, maar daar staat tegenover dat ziekte en dood steeds als facts of life worden gepresenteerd. De film spaart de kijker daarbij niet. Bovendien is Marie als razende puber niet altijd een feest om naar te kijken.

Hoewel de film levensecht is – en op ware gebeurtenissen gebaseerd – maakt regisseur Jean Pierre Améris volop gebruik van filmische middelen. Fragmenten uit het dagboek van Marguerite komen tot ons via een voice-over. De beelden zijn vaak zo gecomponeerd dat we voelen wat de blinde Marie voelt en ruiken wat zij ruikt. Een wereld waarin de zintuigen het voor het zeggen hebben.

‘Marie Heurtin’ is een film die we niet snel zullen vergeten. Met zijn oog voor detail, liefde voor zijn personages en zijn realistische uitbeelding van een gemeenschap van doofstomme kinderen, weet ‘Marie Heurtin’ anderhalf uur lang te fascineren en bekoren. Wat zou ‘dikke aanrader’ zijn in gebarentaal?

Henny Wouters

Waardering: 4

Bioscooprelease: 4 december 2014
VOD-release: 1 mei 2015
DVD-release: 1 mei 2015