Marina (2013)

Regie: Stijn Coninx | 122 minuten | biografie | Acteurs: Matteo Simoni, Evelien Bosmans, Luigi Lo Cascio, Cristiaan Campagna, Donatella Finocchiaro, Warre Borgmans, Marte Bosmans, Jelle Florizoone, Rocco Granata, Vincent Grass, Federica Marinò, Maité Redal, Chris van den Durpel, Kobe Verlinden, Wim Willaert

Stijn Coninx bewijst zich een romanticus met zijn nieuwste productie over het leven van de Italiaans-Belgische zanger Rocco Granata, een formulefilm met in de hoofdrol een innemende Matteo Simoni.

Rocco Granata is tien wanneer hij de Italiaanse wijngaarden en Pecorinokaas inruilt voor de Belgische kou en witloof. Zijn vader is één van de tienduizenden Italianen die de West-European Dream zoekt, en eindigt in de steenkoolmijnen van Limburg. Vader Granata wil voor zijn gezin het allerbeste, maar stoot zich tegen een taalbarrière en racisme. Hij belooft zijn zoontje nooit de mijnen in te sturen, en vraagt hem een passie te vinden. Dit blijkt niets meer dan een accordeon.

Gedurende de film zien we Rocco uitgroeien tot een woest aantrekkelijke, gepassioneerde jongeman die geld bij elkaar schraapt met straatoptredens en het repareren van Vespa-scootertjes. Hij koopt een peperdure accordeon – van niemand minder dan Rocco Granata zélf in een cameoverschijning – en is vastberaden door te breken.

Rocco wordt gespeeld door Matteo Simoni (‘Zot van A’), een Vlaming die geen woord Calabrees sprak en nog nooit een accordeon had aangeraakt. (En dat terwijl zijn grootvader deel uitmaakte van de Italiaanse migratiestroom naar België.) Maar Simoni blijkt extreem getalenteerd. Oké, de imitatie van Granata’s hese stem is ronduit slecht, maar los daarvan? Zijn Italiaanse babbel en bijbehorende lichaamstaal zijn om ‘U’ tegen te zeggen, zijn accordeonspel is meer dan geloofwaardig en zijn charisma is verstikkender dan omstandigheden in de Limburgse mijnen.

Zijn tegenspeelster is Evelien Bosmans, bekend van de tv-series “Rang 1” en “Red Ronja”. Ze speelt Rocco’s love interest Helena, maar soms vraag je je af of ze auditeert als K3-meisje met haar kinderlijke uitdrukking en intonatie.

Dit – en de vaak tenenkrommende liefdesdialoog – lijkt tegenstrijdig met Stijn Coninx, die zich wel degelijk bewijst als romanticus. Met zijn verhaal van de allochtone deugniet en de autochtone schone volgt Coninx een formule. Eentje zoals we die recent nog zagen in de Nederlandse ‘Valentino’. Pas wanneer hij montages regisseert in de zonovergoten straten van Bovino, Italië, bezorgt hij de kijker de romantiek die het verhaal rijk moet zijn.

Een derde hoofdrol is weggelegd voor componist Michelino Bisceglia – ook met Italiaanse roots. Met warme pianowalsen en swingende jaren-vijftigtunes geeft hij een dimensie aan de film die in teveel Nederlandse en Belgische producties ontbreekt.

Dramatisch en theatraal, dat is ‘Marina’ absoluut. Maar met de expressiviteit van Stijn Coninx en Matteo Simoni draag je het wijsje van Rocco Granata’s ‘Marina’ gegarandeerd een aantal dagen mee in je hoofd.

Redactie Cinemagazine

Waardering: 3

Bioscooprelease: 6 februari 2014
DVD- en blu-ray-release: 25 april 2014