Marley Africa Roadtrip (2011)

Regie: David Alexanian | 288 minuten | documentaire, avontuur

In 1980 gaf Bob Marley een concert in Zimbabwe. De kleine Ziggy was er bij en het is hem altijd bij gebleven. Bob had drie grote liefdes volgens Ziggy: muziek, voetbal en Afrika. Omdat in 2010 het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika is, een evenement waar Bob volgens zijn zoons als hij nog leefde zeker naartoe was gegaan, zien Ziggy en andere zoons Rohan en Robbie dit als de gelegenheid om een benefietconcert te geven in Zuid-Afrika. Het doel: het verenigen van Afrika, iets wat een droom van hun vader was.

Het benefietconcert willen zij combineren met een roadtrip om het land beter te leren kennen. Om hun avontuur te filmen nemen zij regisseur David Alexanian in de arm. De broers zijn een grote fan van zijn ‘Long Way Down’ serie en willen iets soortgelijks doen met hun Afrikaanse roadtrip. Net zoals in deze serie gaan ze met de motor en willen met deze documentaire een positief beeld laten zien van Afrika in plaats van het probleembeeld dat wij meestal krijgen voorgeschoteld van de westerse media.

In ‘Marley Africa Road Trip’ gaan de muzikant Ziggy, de ondernemer Rohan en de stille ninja Robbie op avontuur in Afrika om de nagedachtenis van hun vader te eren. Zonder geld en in samenwerking met Afrikaanse muzikanten zetten zij een gratis concert op.

Bob Marley is een van die legendarische muzikanten die generaties en landgrenzen overstijgt en daarom nog wel lange tijd tot de verbeelding zal spreken. ‘Marley Africa Road Trip’ laat een nieuw aspect van zijn erfgoed zien, zijn liefde voor Afrika. In deze serie slagen zijn zoons erin een positief beeld van Zuid-Afrika neer te zetten zonder het negatieve buiten ogenschouw te laten. Het verbaast Ziggy bijvoorbeeld dat mensen zich zo weinig bezig houden met de geschiedenis van het land en dan vooral die van de apartheid, zoals hij zelf al zong: “you don’t know your past, you don’t know your future”. Marley geldt nog steeds als een grote held voor veel mensen in Afrika en mede daarom worden de mannen overal met open armen ontvangen.

‘Marley Africa Road Trip’ is een mooie serie vol muziek, menselijkheid en met een inspirerende boodschap. Bob Marley heeft drie intelligente, positief ingestelde en begaafde zoons voortgebracht die prima zijn boodschap kunnen uitdragen nu hij er niet langer is, dat hebben ze hierbij wel bewezen.

Sylvia Bakker

‘Marley Africa Roadtrip’ verschijnt dinsdag 4 september 2012 op DVD.