Marmaduke (2010)

Regie: Tom Dey | 87 minuten | komedie, familie | Nederlandse stemmencast: Ruben van der Meer, Anna Drijver, Kim Pieterse, Jörgen Raymann | Originele stemmencast: Owen Wilson, Emma Stone, George Lopez, Raugi Yu, Christopher Mintz-Plasse, Steve Coogan, Stacy Ferguson, Kiefer Sutherland, Marlon Wayans, Damon Wayans Jr., Sam Elliott, Lee Pace, Judy Greer, Caroline Sunshine, Finley Jacobsen, William H. Macy

Hoeveel plezier je als kijker zult hebben van ‘Marmaduke’ staat of valt met je tolerantie voor pratende filmhonden en flauwe voorspelbare humor. De produktie die propvol door CGI bewegende hondenmonden en de bijbehorende ‘humor’ zit, vergt namelijk wel wat van je uithoudingsvermogen. Kun je echter meegaan in deze fantasiewereld en je tijdelijk laten overtuigen dat de trouwe viervoeters min of meer dezelfde gedachtegang hebben als mensen én zit je in de beoogde doelgroep (tussen de 7 en 13 jaar en iets voor hun kinderen overhebbende ouders) valt er met deze op een Amerikaanse krantenstrip gebaseerde film nog best wat lol te beleven. Je zult niet schaterlachend van je zitplaats rollen en ook nauwelijks verrast worden door het scenario, maar als geheel is ‘Marmaduke’ best geschikt voor een middagje onschuldig filmvermaak.

Marmaduke is een Deense dog, zo’n enorm uit de kluiten gewassen hond, die zich best gelukkig voelt in het gezin waar hij woont. De familie Winslow bestaat uit een vader, moeder en drie kinderen, waarvan de jongste het meest dol op het huisdier is, maar die krijgt nu net de minste schermtijd. Dat het gezin van Kansas naar Californië verhuist is voor Marmaduke de kans een frisse start te maken en zijn populariteit (die in de oude woonplaats nihil is) op te krikken. Vader Phil heeft een nieuwe baan als marketingmanager bij een ecologisch verantwoorde diervoedingsfabriek. William H. Macey (wiens komisch talent jammer genoeg volledig genegeerd wordt) speelt zijn veeleisende baas, die veel tijd doorbrengt in het hondenpark. Daar treft Marmaduke een stel nieuwe vrienden én kennis maakt met een stel snobistische rashonden. Bij dit groepje zit ook de aantrekkelijke collie Jezebel, op wie Marmaduke onmiddellijk verliefd wordt. Maar zij is nu net de vriendin van de boosaardige leider van de rashonden, Bosco. Marmaduke wil dolgraag bij de populaire honden houden, maar verliest hij dan niet zijn echte vrienden uit het oog?

Omdat de focus van de film voornamelijk op Marmaduke en zijn pogingen er bij te horen, ligt, is er weinig aandacht besteed aan uitwerking van het gezin Winslow. Daarom bestaat de familie volledig uit clichématige personages: De tienerdochter wordt in het zonnige Californië verliefd op een coole en populaire surferdude, de zoon wordt door zijn vader gedwongen een sport te doen terwijl hij veel liever skate, vader wil zich ontworstelen aan het middelmatige bestaan en gaat voor een carrière, waarbij hij de behoeften van het gezin vergeet en er van uitgaat dat zij wel gelukkig zullen zijn nu hij meer geld in het laatje brengt. De rol van de moeder is nog het minst uitgewerkt, maar dankzij haar sprankelende verschijning weet Judy Greer haar gezichtsloze karakter wat extra’s mee te geven en zorgt zij ervoor dat het scherm oplicht als zij in beeld verschijnt. Lee Pace (die de rol van de ambitieuze vader speelt) is met zijn amper dertig lentes echt te jong als vader van een tienerdochter.

Wanneer je trouwens de kans krijgt is het kijken van het origineel te verkiezen boven de Nederlands nagesynchroniseerde versie, want dankzij de stem van Owen Wilson is ‘Marmaduke’ een stuk beter te verteren. Wilson is bijzonder geschikt voor dit soort stemmenrollen. Ook Kiefer Sutherland is erg op dreef als Bosco.  De grapdichtheid is niet erg hoog – en volwassenen zullen hun lachspieren ook nauwelijks gebruiken, maar jonge kinderen zullen een dansende, surfende en winden latende hond vast komisch vinden. De spannende scène op het eind waarbij Marmaduke gered moet worden uit een riool waarin hij terecht komt omdat hij zelf heldhaftig een vriendin wil redden, zal hen ook aan het scherm gekluisterd houden. Toegegeven, er valt nog veel op af te dingen op deze film, maar zoek je tijdverdrijf voor zich vervelende kinderen zul je met ‘Marmaduke’ makkelijk kunnen scoren.

Monica Meijer

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 11 augustus 2010