Married in America 2 (2006)

Regie: Michael Apted | 132 minuten | documentaire | Met: Vanessa en Chris; Amber en Scott; Brenda en David; Carol en Chuck; Cheryl en Neal; Toni en Kelly; Betty en Reggie; Nadine en Frank; Donna en Todd

We kennen Michael Apted als regisseur van films als ‘Gorillas in the Mist’, ‘Nell’, ‘The World Is Not Enough’ en ‘Enigma’. Op zich al een opmerkelijk rijtje, maar Apted is ook – en misschien wel vooral – documentairemaker. In 1964 begon hij een nog steeds durende reeks met ‘7 Up’, waarin hij veertien Britten vanaf hun zevende jaar interviewt. Reality tv bestaat dus al zo lang en bewijst zich in Apted’s documentaires – inmiddels zijn we aangeland bij ’49 Up’ – als toegankelijke geschiedschrijving van hoog kaliber.

Van hetzelfde recept is ‘Married in America’, dat Apted elke vijf jaar wenst up te daten. In deel 1 toont hij zich een excellente keuzeheer: een beetje black, een beetje redneck, een beetje New Yorkse chic, Californische trash en ook voor een lesbisch stel is plaats ingeruimd. ‘Married in America’ is af en toe ontroerend, grappig, maar vooral secuur en liefdevol gemaakt.

Het is echter de vraag of deze reeks even levensvatbaar is als ‘7 Up’. Aan huwelijken zit tenslotte een houdbaarheidsdatum en ‘Married in America 2’ lijkt inhoudelijk mosterd na de maaltijd. Veel van de opvallende Amerikaanse stellen uit deel 1 blijken na vijf jaar huwelijk erg op elkaar te zijn gaan lijken. Ze doen beleefd mee met het project, laten niet het achterste van hun tong zien en zijn in de praktijk veelal met dezelfde dingen bezig: woninginrichting, kindjes maken en seksonderhoud. Na anderhalf uur smeek je om het eind van de film, die veel te lang is: ‘it’s hard’!

De exceptionele gevallen moeten dan nog komen: de wegens verkrachting veroordeelde Chuck en het lesbische paar Kelly en Toni, dat het inmiddels goed voor elkaar heeft met hulp van de spermabank, maar nog steeds moet vechten tegen meewarige blikken. Zij kunnen het kernprobleem van ‘Married in America 2′ echter niet wegnemen. Apted probeert het wel door invoeging van fragmenten uit deel 1, waardoor je sprankelende individuen in goedwillende doch vermoeide gedetermineerden ziet veranderen, maar dat is eerder ontnuchterend dan ontroerend; in volgende delen wordt het Apted waarschijnlijk alleen maar moeilijker ook dat effect nog te sorteren.

Met het komisch worstelende zwarte echtpaar Nadine en Frank is de hierboven genoemde Chuck echter ook in deel 2 een hoogtepunt. Deze getatoeëerde motorheld – inmiddels gescheiden van Carol – is zowel vertederend als bedreigend. Geen van zijn eigen kinderen – bij verschillende vrouwen verwekt – ziet hij nog, maar het buitenechtelijke kind van Carol’s dochter behandelt hij als zijn dierbaarste bezit, om alles goed te maken wat met die andere kinderen is foutgelopen.

Jan-Kees Verschuure