Mary (2019)

Regie: Michael Goi | 84 minuten | horror | Acteurs: Gary Oldman, Emily Mortimer, Manuel Garcia-Rulfo, Stefanie Scott, Chloe Perrin, Owen Teague, Jennifer Esposito, Douglas Urbanski, Claire Byrne, Michael Landes, Natalie Jean, Griffin Hood, Kathryn Kelly

Gary Oldman won in 2017 een Oscar voor zijn vertolking van Winston Churchill in ‘Darkest Hour’. De trotse winnaar ging daarna vrolijk door met het maken van B-prut als ‘Hunter Killer’ en ‘Mary’. Wat laatstgenoemde film echter bijzonder maakt in het oeuvre van deze Brit is dat hij er heel ingetogen in speelt. Verwacht dit keer geen maniakale uitbarstingen of bombastische stemverheffingen van de acteur, maar beheerst spel.

In ‘Mary’ draait het om David (Oldman). Deze kapitein wil zijn gezin onderhouden, maar worstelt met zijn carrière. Hij werkt voor een hongerloon en snakt naar een eigen boot, zodat hij voor zichzelf kan beginnen en meer kan verdienen. Als hij tijdens een veiling de verwaarloosde sloep ‘Mary’ ziet, is hij op slag verliefd. Zonder overleg met zijn vrouw (Emily Mortimer) koopt hij de boot in de hoop deze met zijn gezin te runnen en zo een goede boterham te kunnen verdienen. Wat het gezin niet weet is dat het schip een donker verleden heeft…

Op de dvd-hoes prijkt prominent de tekst ‘Van de schrijver van The Shallows’. Wie nu een genietbare haaienfilm verwacht, komt van een koude kermis thuis. ‘Mary’ is een trage spookhuisfilm op het water. Het wordt al snel duidelijk dat er iets niet in orde is op het schip, maar wat er precies gaande is, blijft nog gissen. Dit is de eerste bioscoopfilm van Michael Goi en dat merk je er wel aan af. De cineast is vooral bekend met tv-films en –series. Cinematografisch gezien valt er dan ook weinig te genieten. De film ziet er degelijk uit, maar visuele trucages of creatieve cameraopstellingen staan niet op het menu.

‘Mary’ moet het hebben van het acteerwerk. Oldman is geloofwaardig als man van middelbare leeftijd die zijn gezin wil onderhouden, maar het niet kan. Mortimer is degelijk als altijd en zet haar personage overtuigend neer. Ook de kindacteurs zijn goed te pruimen. De spanningsboog is echter zo flexibel als elastiek (lees: nogal flubberig en uitgerekt). Ook de special effects overtuigen niet. ‘Mary’ is een aardige genrefilm met een uitstekende cast. Hier had meer ingezeten. Wat rest is een leuke horrorfilm die nergens irriteert, maar ook nooit echt spannend wordt.

Frank v.d. Ven

Waardering: 2.5

DVD-release: 16 september 2020