Más que a nada en el mundo – More than Anything in the World (2006)

Regie: Andrés León Beker, Javier Solar | 90 minuten | drama, fantasie | Acteurs: Elizabeth Cervantes, Julia Urbini, Juan Carlos Colombo, Andrés Montiel, Daniel Martínez, Silverio Palacios, Amira Aguilar, Julio Casado, Delia Casanova, Gabriela Murray, Felipe Nájera, Alfredo Sevilla

Kinderen hebben een eigen gedachtewereld. En beïnvloed als ze worden door de ouders en/of ouderen om hen heen, kunnen er soms rare beelden in de hoofdjes van jonge mensen ontstaan. Zo ook in deze film. Alicia (Julia Urbini) verhuist met haar moeder Emilia (Elizabeth Cervantes) naar een appartement waar een oude man (Juan Carlos Colombo) op dezelfde verdieping woont. Julia vindt deze zonderlinge en zwijgzame man eng. Haar vriendinnetje op school voedt Julia met verhalen over vampieren en dan weet Julia het zeker: deze nieuwe oude buurman Hector is een vampier. Haar angsten worden steeds groter en onbegrijpelijker voor haar moeder.

Dat haar moeder van haar dochtertje vervreemdt is niet zo vreemd, de alleenstaande maar aantrekkelijke Emilia kan niet zonder man. Haar relaties lopen echter vaak stuk. De ruzies en het verdriet van haar moeder kan Julia niet aanzien en ze zet zich af tegen elke nieuwe man in hun leven. Emilia begrijpt deze houding van haar dochter helemaal niet en accepteert geen afwijzend gedrag. Langzaam maar zeker keert Julia zich helemaal terug in haar eigen wereld. Dat is geen fijne en veilige omgeving, maar één van vampiers en ellende. Dan hoort Julia van haar vriendin wat je moet ondernemen tegen vampiers.

De hoofdpersonen in deze film smachten naar liefde maar krijgen niet waar ze op hopen. Geen van hen voelt zich begrepen. De oude buurman mist (waarschijnlijk) zijn vrouw en kind en in plaats van gekrijs en vampiergehuil hoor je gehuil en een diep eenzaam gegrom. Moeder Emilia lukt het maar niet een man aan zich te binden en raakt verscheurd door de steeds duidelijker keuze die ze moet maken tussen het uitgaan met mannen en haar dochtertje. Dochter Julia mist de toewijding en vaak ook liefde van haar moeder, de enige die zij heeft.

De regisseurs Becker en Solar hebben in het verleden meerdere films samen geregisseerd. Dit is weer de eerste film die zij samen schreven en maakten in tien jaar. De film was beter tot zijn recht gekomen als het een kinderfilm zou zijn geweest. De problematiek van de alleenstaande moeder blijft beperkt tot het uiten van boosheid jegens haar kind en het huilen in bed. Voor een kind is dat genoeg om te begrijpen dat het niet goed gaat. Als volwassene blijf je een beetje hangen in gepresenteerde feiten en laat de invulling weinig aan de verbeelding over.

‘Más que a nada en el mundo’ heeft veel nominaties gekregen op het filmfestival van de Ariel Awards in Mexico. De zilveren Ariel werd gewonnen door Elizabeth Cervantes voor haar hoodrol als moeder, Emilia. Nogmaals, als de film als doelgroep kinderen had gehad, dan zou de prijs beter te begrijpen zijn.

Miranda van der Hoek