Masaan (2015)

Regie: Neeraj Ghaywan | 103 minuten | drama | Acteurs: Richa Chadda, Sanjay Mishra, Vicky Kaushal, Vinit Kumar, Pankaj Tripathy, Nikhil Sahni, Bhagwan Tiwari, Bhupesh Singh, Satya Kam Anand

Wie bij films in India alleen aan Bollywood denkt, moet zich even gaan inlezen, want er is een nieuwe generatie filmmakers die ver buiten de bekende zang- en dansfilms opereert. En dat doen ze niet geheel onverdienstelijk. Naast het fenomenale gangsterepos ‘Gangs of Wasseypur’ en het gevoelige coming-of-agedrama ‘Udaan’ scoort ook ‘Masaan’ van debuterend regisseur Neeraj Ghaywan internationaal hoge ogen. Op het filmfestival van Cannes won Ghaywan de FIPRESCI prijs en de prijs voor een beloftevolle toekomst. Geheel terecht, want wát een openbaring is zijn eersteling.

‘Masaan’ volgt vier personages, die onderling gelinkt zijn, maar het is meer dan een mozaïekfilm. De mooie jonge Devi, haar vader Vidyadhar, het kleine jochie Jhonta en de ambitieuze jongeman Deepak: de film geeft de onderlinge relaties en parallellen niet allemaal even vlot prijs, maar trekt je desondanks razendsnel het verhaal in. Ghaywan doet dat op zo’n moeiteloze wijze, dat hij menig collega het nakijken geeft. Dit is een filmmaker die hart heeft voor zijn personages en de geschiedenis die hij wil vertellen. Dat betaalt zich dubbel en dwars uit.

De Indiase maatschappij staat onder hoge druk. Eeuwenoude tradities, voortgekomen uit een streng geloof, maken nog steeds deel uit van het dagelijks leven. Hoewel vrouwen veel rechten hebben – ze mogen studeren, werken en financieel onafhankelijk zijn – blijven ze toch onderdrukt, omdat ouders bepalen met wie hun kind mag trouwen. Dat er inmiddels beschikking is over internet en dus Facebook en andere online dating sites, doet daar niets aan af, maar maakt het voor de jongere generatie wel moeilijker. ‘Masaan’ behandelt deze gespannen situatie op een naturelle manier. De film is rijk aan details en de karakters zijn geloofwaardig en goed uitgewerkt. De cast van ‘Masaan’ bestaat uit getalenteerde acteurs, niet allemaal ervaren, maar hun prestaties zijn weergaloos.

Dankzij het fantastische camerawerk van Avinash Arun laat ‘Masaan’ je een wereld verkennen die we niet zo vaak op het witte doek mogen aanschouwen. Dit is het echte India. Corrupt, keihard en onrechtvaardig, maar ook poëtisch, hartverscheurend en hoopgevend. ‘Masaan’ is een emotionele rollercoaster die je niet mag missen.

Monica Meijer

Waardering: 4

Bioscooprelease: 6 augustus 2015
VOD-release: 16 januari 2016
DVD-release: 16 januari 2016