Masai – The Rain Warriors – Massai – Les guerriers de la pluie (2004)

Regie: Pascal Plisson | 86 minuten | drama | Acteurs: Ngotiek Ole Mako , Paul Nteri Ole Sekenan, Parkasio Ole Muntet, Musurpei Ole Toroge, Swakei Kipilosh, Kiaki Ole Narikae, Peniki Ole Soyiantet, John Parkuyere Nkinai, Lemerok Nkuruna, Daniel Kipa Ole Nginai

Over de Masaï, een nomadisch volk dat voornamelijk leeft in Kenia en Tanzania, is vooral bekend dat ze tot de langste volkeren ter wereld behoren. Aan hun levenswijze en tradities zijn genoeg documentaires gewijd, maar zelden waren de Masaï het onderwerp van een speelfilm.

Pascal Plisson, maker van vele natuurdocumentaires, besloot zich te wagen aan het maken van een film met daarin louter Masaï acteurs en louter dialogen in hun eigen taal. Hij benaderde een aantal jonge Masaï jagers voor de hoofdrollen. Omdat deze jongens allemaal analfabeet zijn, konden ze de dialogen niet leren aan de hand van het script. Volgens Plisson slaagden ze er echter wonderbaarlijk goed in alle teksten te onthouden na ze slechts eenmaal gehoord te hebben.

Tegenwoordig leven de Masaï nog steeds heel sterk hun oude tradities na, maar worden invloeden van buitenaf wel meer voelbaar. Het is heel gewoon een Masaï te zien in westerse kledij, maar met beschilderd gezicht en ledematen. ‘Masai – The Rain Warriors’ speelt zich echter niet in het heden af, maar enkele decennia geleden, en van westerse invloeden is niets te merken.

De film heeft een traag tempo, maar weet toch de aandacht vast te houden. Aan de mooie natuurbeelden is af te xien dat Plisson een veteraan is op het gebied van natuurfilms. De jonge jagers spelen in feite geen rollen, maar zichzelf. Hierdoor ontstaat een intiem beeld van hoe hun bestaan er daadwerkelijk uitziet. Er is een sterke samenhang binnen de groep, ondanks de onderlinge wrijvingen. Niemand valt echt buiten de boot.

Het verhaal werkt toe naar een einde dat bijna iedereen zal verwachten, maar dat niet teleurstelt. De mythische leeuw wordt verslagen door de beste jager van de stam, en daarmee is een legende geboren.

Esthetisch gezien is ‘Masai –The Rain Warriors’ een prachtig portret van een volk dat bij velen tot de verbeelding spreekt. Het verhaal mag dan verzonnen zijn, het past wel in de traditie van de Masaï. Mythe en werkelijkheid vermengen zich hier, en het eindresultaat is een mooie ‘coming of age’-film gesitueerd in de Oost-Afrikaanse savanne.

Saskia Blokker