Masha en de beer – Winterpret en meer! (2023)

Recensie Masha en de beer - Winterpret en meer CinemagazineRegie: Artyom Naumov | 73 minuten | animatie, familie | Nederlandse stemmencast: Vlinder de Jong, Nona ’t Jolle, Bente van de Brend, Enzoe Coenen

Masha en haar vriend de Beer (Mishka) zijn bekende verschijningen op de Nederlandse tv-schermen. Al sinds 2009 zijn of waren zij te zien bij de bekende streamingsdiensten en bij de publieke omroep. De meeste afleveringen zijn overigens ook te vinden op YouTube. De Russische animatieserie werd bedacht en geregisseerd door Oleg Koezovkov en geniet faam over de gehele wereld. Over het algemeen zijn het korte episodes, die kort genoeg zijn om de spanningsboog van de doelgroep vol te houden. Fans houden van Masha en de Beer omdat ze direct en origineel zijn. Niets is Masha te gek en de Beer heeft regelmatig moeite om te volgen. Daarnaast zien we altijd veel boerderijdieren en dieren van min of meer exotische aard (panda, pinguïn, Himalayabeer), maar ook dieren die we op elke boerderij tegen kunnen komen: de geit, kip, haan, het varken. Al deze dieren inclusief de twee ziekenbroeders, de wolven, met hun oude ambulance, komen allemaal terug in ‘Masha en de beer – Winterpret en meer!’.

Deze bioscoopfilm bestaat eigenlijk uit vijf episodes waarvan de laatste ‘Het verhaal van de 12 maanden’ is. Aan deze ontleent de film zijn titel omdat deze laatste episode zich afspeelt onder winterse omstandigheden. Het is overigens niet de langste episode, want dat is ‘Lach naar de camera’ waarmee de film begint. In deze aflevering droomt beer Mishka ervan om een mooi jacht te kopen waarop de vissen hem als vanzelf in de bek komen vliegen. Masha maakt hem duidelijk dat hij dan moet werken om geld te verdienen en beer krijgt een baantje als huwelijksfotograaf. In dat werk wordt hij natuurlijk gestoord door Masha die zo haar eigen dynamiek heeft. Het is allemaal bijzonder grappig en met een mooie hoofdrol ook voor de beer.

‘Masha en de beer – Winterpret en meer!’ is wat de indeling van de episodes betreft een beetje onevenwichtig met de twee lange episodes en drie korte. De laatste, ‘Het verhaal van de 12 maanden’ is een beetje een bijzondere aflevering, met een atypische set-up van de personages maar ook van de stijl. Deze aflevering wordt sterk gekenmerkt door een soort van magisch-realistische aanpak waarin vooral veel magie voortkomt en waarin de maanden van het jaar allen sterke persoonlijkheden blijken te zijn die, eenmaal in het bezit van de magische staf, het voor hun maand typische klimaat kunnen scheppen. Niet het soort aflevering dat we verwachten van Masha. Maar ook hier slaagt ze erin om de plannen van de maanden van het jaar grondig dooreen te schudden en om verwarring te stichten waar ze ook maar komt. Gelukkig houdt Beer wel degelijk goed in de gaten dat het kerstmis is en dat daar cadeaus en voedsel bijhoren. Uiteindelijk komt alles goed en zorgt de toverkunst ervoor dat alle figuren samen aan de kerstmaaltijd kunnen gaan en allemaal een cadeau krijgen.

Zoals te verwachten met Masha en de Beer zijn er tal van onverwachte wendingen en verrassende ontmoetingen. De jongste kinderen, maar ook menig volwassene, gaat hier zeker van genieten.

Ton IJlstra

Waardering: 3

Bioscooprelease: 13 december 2023