Master and Commander: The Far Side of the World (2003)

Regie: Peter Weir | 138 minuten | actie, drama, oorlog, avontuur | Acteurs: Russell Crowe, Paul Bettany, James D’Arcy, Edward Woodall, Billy Boyd, Chris Larkin, Max Pirkis, Jack Randall, Max Benitz, Lee Ingleby, Richard Pates, Robert Pugh, Richard McCabe, Ian Mercer, Tony Dolan, David Threlfall

Het is weer tijd voor veel te lange filmtitels in Hollywood. Na ‘Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl’ heb je nu ook een halve minuut nodig om een bioscoopkaartje voor ‘Master and Commander: The Far Side of the World’ te vragen. Hier volgt de uitleg van de titel zodat deze makkelijker te onthouden is. De film is gebaseerd op de populaire Master and Commander boeken van Patrick O’Brian. Door ‘The Far Side of the World’ toe te voegen is het straks makkelijker vervolgfilms te maken, er zijn namelijk twintig boeken in deze reeks geschreven door O’Brian. Een vervolg zal er hoogstwaarschijnlijk wel komen, want ‘Master and Commander’ is een uitstekende avonturenfilm waar een groot publiek op af zal komen. Omdat de filmmakers zelf ook tevreden waren over het resultaat, is maar besloten de release uit te stellen naar deze Oscarvriendelijke periode in de hoop nog wat beeldjes in de wacht te slepen.

De hoofdpersoon van ‘Master and Commander’ is Lucky Jack Aubrey, een rol van Russell Crowe. Crowe doet dit met een geweldige uitstraling en de kracht van een leider zoals hij deze ook liet zien in ‘Gladiator’. Een uitstekende prestatie van zijn kant, wat best de nominatie voor gouden beeldje nummer één zou kunnen worden. Zijn tegenspeler is de scheepsarts Stephen Maturin gespeeld door Paul Bettany. De personages van Aubrey en Maturin liggen ver uit elkaar, ieder met een geheel andere reden om met dit schip op zee te zitten en met een andere visie op de wereld. De vriendschap tussen deze twee is dan ook zowel onverwacht als aangrijpend. Het samenspel tussen Crowe en Bettany is uitstekend, waarschijnlijk voor een groot deel te danken aan hun eerdere samenwerking in ‘A Beautiful Mind’. Zien wij hier voor Bettany als Best Supporting Actor een nominatie voor gouden beeldje nummer twee?

Wat zonder twijfel een nominatie voor gouden beeldje nummer drie zal opleveren zijn de special effects in deze film. Het streven van ieder Visual effects team is verbergen dat ze hebben bestaan, het publiek mag er namelijk nooit aan herinnerd worden dat ze naar een computeranimatie zitten te kijken. De actiescènes zijn gefilmd in dezelfde tank die werd gebruikt voor de rampenfilm ‘Titanic’. Ook is er een echte storm gefilmd om de beelden realistischer te maken en zijn er liters water over de set geblazen om stil van te worden. Het eindresultaat is echt indrukwekkend.

‘Master and Commander: The Far Side of the World’ is een goede avonturenfilm met een boeiend verhaal, goede cast en overweldigende special effects. Te verwachten is verder nog een nominatie voor gouden beeldje nummer vier (Best Music Score) en natuurlijk nominatie nummer vijf voor Best Film. Het is nog even afwachten of de Oscarjury het hiermee eens is, maar tot die tijd kunt u in ieder geval met een gerust hart naar de bioscoop. Deze misschien net iets te lange film is zeker het bekijken waard.

Alex van Wankum

Waardering: 4

Bioscooprelease: 27 november 2003