Maternal (2019)

Recensie Maternal CinemagazineRegie: Maura Delpero | 91 minuten | drama | Acteurs: Lidiya Liberman, Denise Carrizo, Agustina Malale, Isabella Cilia, Alan Rivas, Livia Fernán, Marta Lubos, Renata Palminiello

In een klooster in Buenos Aires wonen nonnen, tienermoeders en hun kroost op ietwat ongemakkelijke wijze samen. Het contrast tussen het serene bestaan van de nonnen en het drukke gedoe van de tienermeiden (inclusief gevloek, gescheld en vechtpartijen) kan bijna niet groter zijn. Maura Delpero’s speelfilmdebuut ‘Maternal’ (‘Hogar’) is fictief, maar door haar jarenlange werkervaring in een Italiaans religieus centrum voor tienermoeders in Buenos Aires sijpelt de authenticiteit er onherroepelijk door.

‘Maternal’ focust zich in eerste instantie op twee bevriende tienermoeders, die onderling ook erg verschillend zijn. Lu (Agustina Malale) voldoet aan het clichébeeld van het type meisje dat al jong zwanger raakt. Ze is brutaal, ongegeneerd en kijkt nauwelijks om naar haar peuterdochter Nina (Isabella Cilia), die hunkert naar aandacht. Fati (Denise Carrizo) is rustig, bedeesd en zit continu met een wiskundeboek in haar hand. Ze kleedt zich degelijker dan de gemiddelde tienermoeder die in het huis woont. Fati heeft al een wat ouder zoontje en is hoogzwanger van de tweede. Het tehuis biedt de meiden de mogelijkheid om bij hun kinderen te zijn, iets wat ze als ze zelfstandig zouden moeten wonen amper zou lukken, maar er zijn uiteraard wel regels.

Wanneer Lu één van die regels breekt, om met haar vriendje op het treinstation af te spreken en seks te hebben, krijgt ze huisarrest. Die straf valt samen met de eerste weken van een nieuwe, jonge novice in het klooster: de Italiaanse Paola (Lidiya Liberman). Wanneer Lu haar eigen plan trekt, ontfermt zij zich over Nina. Nina mist haar moeder wel, maar lijkt ook feilloos aan te voelen dat ze van Paola meer moederliefde mag verwachten dan haar eigen moeder haar ooit gegeven heeft.

In ‘Maternal’ zien we zowel professionele actrices als amateuractrices. Alles aan de film voelt echt, bijna documentaire-achtig. Delpero verraadt daarmee haar ervaring als documentairemaakster. Hoewel het tempo laag ligt, en de verwikkelingen zich op een gegeven moment laten raden, is ‘Maternal’ voortdurend onderhoudend en boeiend. Wat jammer is, is dat het contrast tussen de nonnen en de jonge vrouwen die nog niet weten wat hun toekomst brengt niet meer is dan dat. De nonnen hebben voor dit leven gekozen, de jonge meisjes niet, maar die maken er het beste van en proberen zoveel mogelijk lol te maken. Het levert echter geen nieuwe inzichten op. Veel boeiender is de emotionele achtbaan waarin Paola terechtkomt en hoe ze hiermee omgaat. De regisseuse kiest ervoor om de grootse momenten in het verhaal buiten beeld af te laten spelen. Hierdoor ontstaat er meer ruimte om de gevolgen hiervan onder de loep te nemen, maar een nadeel is dat de emotionele impact ingedamd wordt. ‘Maternal’ is mooi gefilmd, met doordachte composities en naturelle kleuren. Maar na afloop blijf je wel met vragen zitten hoe het deze jonge vrouwen verder gaat.

Monica Meijer

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 4 augustus 2022