Mater’s Tall Tales-Cars Toon: Takel’s sterke verhalen (2008)

Regie:  John Lasseter, Rob Gibbs, Victor Navone | 37 minuten | animatie, familie, korte film | Originele stemmencast: Larry the Cable Guy, Keith Ferguson, Elissa Knight, Mickie McGowan, Jan Rabson, Bob Scott

‘Cars’ (2006) was weliswaar niet Pixars beste of meest succesvolle film, maar bij veel jonge kinderen wel de meest geliefde. Daarnaast kom je de karakters die in deze animatiefilm het levenslicht zagen, het vaakst tegen in een willekeurige speelgoedwinkel: hele schappen staan vol met aanverwante produkten, zoals autootjes (natuurlijk), rugtassen, schrijfwaar en spullen voor de inrichting van de kinderkamer. Bliksem McQueen en Takel zijn de meest aansprekende figuurtjes en het is gezien de doelgroep helemaal niet zo gek dat Pixar de charmant roestige Takel hoofdpersonage heeft gemaakt van een reeks korte animatiefilmpjes, die in de Verenigde Staten op TV werden uitgezonden. Op de dvd- en blu-ray-release ‘Cars Toon: Takel’s sterke verhalen’ (een woordgrapje dat aan de kleintjes voorbij zal gaan) zijn deze allemaal verzameld.

Wat Takel allemaal mee heeft gemaakt in zijn leventje is bijna niet te geloven, maar het wordt hier in geuren en kleuren duidelijk gemaakt dat het écht waar is. Bliksem heeft ook moeite de sterke verhalen die zijn beste vriend opdist voor waarheid aan te nemen. In negen, nog geen vijf minuten durende, filmpjes zien we Takel als stuntman (‘Takel de Grote’) (waarbij hij op geheel eigen wijze een hindernis van tientallen auto’s neemt) en als reddingsteam (‘Reddingsteam Takel’), waarbij hij eerst fungeert als brandweerauto, daarbij Bliksem uit een brandende benzine- en luciferfabriek (!) redt en daarna als chirurg de kapotte auto repareert. In ‘Monstertruck Takel’ zien we hoe onze favoriete takelwagen het moeiteloos opneemt tegen de meest opzienbarende monstertrucks en zo kampioen wordt, onder het motto: ‘Wie niet sterk is moet slim zijn’.

Één van de leukste filmpjes is Ongeïdentificeerde Vliegende Takel, waarin Takel bevriend raakt met een kleine UFO. Het roept herinneringen op aan zijn startende vriendschap met Bliksem in ‘Cars’, toen Takel Bliksem leerde achteruitrijden. ‘El Takeldor’ en ‘Detectakel’ zijn minder geslaagd, hoewel die laatste wel prachtig is vormgegeven als een echte film-noir. Het verhaal is echter te complex voor de korte speelduur. Om Takel als Matador te zien voelt na ‘Monstertruck Takel’ meer als een herhaling van zetten en is alleen aardig vanwege de animatie. Het is namelijk wel knap hoe de takelwagen ondanks een volledig ander uiterlijk toch zo herkenbaar blijft.

Ook het verhaaltje van ‘Heavy Metal Takel’ is wel erg mager maar enkele grappige referenties naar de muziekwereld maken het filmpje toch de moeite waard. In het leuke ‘Maan Takel’ (dat evenals ‘Detectakel’ niet uitgezonden is op TV) vliegt onze held die voor een spoedklus opgeleid wordt tot autonaut met raket Roger (goed voor enkele “Roger, Roger” grapjes) naar de maan om daar een auto weg te slepen. “Ooit was ik ook import,” begint Takel zijn verhaal in ‘Tokio Takel’. Hij vertelt dat hij een auto heel erg ver weg moest slepen en uiteindelijk in Tokyo terecht kwam. Daar wordt hij uitgedaagd mee te doen aan een ‘drift’ wedstrijd en dat betekent veel actie en snelle flitsende auto’s. Uiteraard biedt de setting voldoende mogelijkheden voor prachtige neonkleuren en komische types zoals kleine Japanners met grote ogen en een stel Ninja-voertuigen.

Elk filmpje is op dezelfde manier opgebouwd, wat voor de jonge kijkers erg prettig is. De herkenbaarheid zal hun kijkplezier vergroten. Zo zitten Mia en Tia (Bliksems grootste fans) in elk sterk verhaal van Takel en verkeert Bliksem vaak in een benarde situatie als Takel hem ten tonele opvoert. Ook weet de takelwagen steevast het bewijs te leveren dat hij de verhaaltjes echt niet uit zijn duim, eh, band, zuigt… ‘Cars Toons: Takel’s sterke verhalen’ is een aardig tussendoortje van Pixar. Wanneer je een dreumes hebt die de eerste film over Radiator Springs al uit zijn of haar hoofd kent, kun je ervan uitgaan dat deze ook wel zijn weg zal vinden.

Monica Meijer

Waardering: 3

DVD- en blu-ray-release: 27 oktober 2010