The Matsugane Potshot Affair – Matsugane ransha jiken (2006)

Regie: Yamashita Nobuhiro | 112 minuten | drama | Acteurs: Arai Hirofumi, Yamanaka Takashi, Kawagoe Miwa, Kimura Yuichi, Miura Tomokazu

In 2006 was ‘Linda, Linda, Linda’ van Yamashita Nobuhiro een aangename verassing op het Internationaal Film Festival Rotterdam. Het verhaal over de schoolmeisjes die op zouden treden met hun bandje op school, was weliswaar niet bijzonder hoogstaand, maar de film was niettemin een genot om naar te kijken. In 2007 komt Nobuhiro met een nieuwe film op het Internationaal Film Festival in Rotterdam: ‘The Matsugane Potshot Affair’. Helaas is deze film een grote teleurstelling. Het verhaal over de tweelingbroers die in de ban raken van een stel dat het huis van hun opa betrekt, nadat deze een zak met goud uit het nabijgelegen meer hebben gevist, is langdradig en ronduit vervelend.

Het grootste manco van ‘The Matsugane Potshot Affair’ is het vreemde verhaal, dat zoveel zijsporen heeft dat het niet meer na te vertellen is. Op zichzelf is dit geen probleem – er zijn vele films waarin dit gebeurt – ware het niet dat de verschillende verhaallijnen een film opleveren, die nauwelijks spanning kent, terwijl dit waarschijnlijk wel de bedoeling was van Nobuhiro. Dit maakt, dat de 112 minuten die de film duurt een lange zit vormen.

Nobuhiro is een jonge Japanse regisseur, die afgestudeerd is aan de kunstacademie in Osaka. Zijn afstudeerfilm ‘One’s Ark’ werd geprezen en Nobuhiro werd zelfs de Japanse Jim Jarmusch genoemd. Daarna maakte hij meerdere films, waaronder ‘Ramblers’ (2003) en ‘Linda, Linda, Linda’ (2005). Een terugkerend thema in al zijn films is de jeugd. In ‘The Matsugane Potshot Affair’ is dit ook weer terug te zien. De twee hoofdrolspelers, Katoro en Hikari ervaren in deze film wat het is om verantwoordelijkheid te nemen voor hun daden.

Het is jammer dat ‘The Matsugane Potshot Affair’ niet zo leuk is als zijn voorganger. Gelukkig is Nobuhiro nog jong en kan hij gewoon weer in de herkansing. We wachten het Internationaal Film Festival van 2008 af.

Wietske Uneken