Maurice (1987)

Recensie Maurice Cinemagazine Regie: James Ivory | 140 minuten | drama, romantiek | Acteurs: James Wilby, Hugh Grant, Rupert Graves, Denholm Elliott, Simon Callow, Billie Whitelaw, Barry Foster, Judy Parfitt, Phoebe Nicholls, Patrick Godfrey, Mark Tandy, Ben Kingsley, Kitty Aldridge, Helena Michell, Catherine Rabett, Peter Eyre, Michael Jenn

E. M. Forster (1879-1970) was een Brits romanschrijver, bekend van ‘A Room with a View’ (1908), ‘Howards End’ (1910) en natuurlijk ‘A Passage to India’ (1924). Hij schreef in totaal ‘slechts’ zes boeken, waarvan ‘Maurice’ al in 1913 geschreven werd, maar die pas na zijn dood in 1971 gepubliceerd mocht worden. Gezien de populariteit van de schrijver kun je je serieus afvragen wat zijn beslissing heeft betekend voor de (veel te late) acceptatie van homoseksuelen in Engeland (en de rest van de wereld). Had de schrijver zijn liefdesroman eerder uitgegeven, dan was weliswaar zijn eigen homoseksualiteit aan het licht gekomen, maar dat had ook het pad kunnen vereffenen voor de sociale omslag. Typisch dat ‘Maurice’ daar nu juist over gaat.

‘Maurice’ werd geregisseerd door James Ivory en zijn vaste producent Ismail Merchant (die samen ook Forsters romans ‘A Room with a View’ en ‘Howards End’ verfilmden). ‘Maurice’ past prima in hun straatje. Het speelt zich af in het Edwardiaanse tijdperk rondom een tweetal families uit verschillende klassen. De titelrol is voor James Wilby, die de blonde Maurice Hall speelt. Maurice studeert aan Cambridge, waar hij kennis maakt met Lord Risley (Mark Tandy) en diens kamergenoot Clive Durham (Hugh Grant), eveneens een lid van de Britse upper-class. Tussen Clive en Maurice klikt het onmiddellijk, en wanneer Clive zijn gevoelens voor Maurice kenbaar maakt, is Maurice eerst geschokt, maar niet veel later moet hij toegeven dat hij hetzelfde voor Clive voelt. De twee brengen graag tijd samen door, maar Clive wil – ondanks dat Maurice daar op aandringt – geen seks.

Wanneer Maurice van Cambridge wordt gestuurd, houden de twee toch contact, maar er breekt iets in Clive wanneer Lord Risley gearresteerd wordt wegens het plegen van ontucht met een soldaat. Niet lang daarna blijkt Clive te gaan trouwen met Anne (Phoebe Nicholls) en dringt hij erop aan dat Maurice zichzelf ook een vrouw zoekt. Politieke en maatschappelijke redenen liggen hieraan ten grondslag, maar Clive lijkt toch gelukkig met zijn beslissing.

‘Maurice’ is een prachtig geschoten coming-of-age film over een man die zijn seksualiteit ontdekt in een tijd dat er eigenlijk vanuit gegaan werd dat je als man op vrouwen valt en vice versa. Homoseksualiteit werd zelfs door homo’s gezien als een ziekte. Maurice bezoekt daadwerkelijk een arts om te vragen of hij genezen kan worden en hoopt ook dat Dr. Lasker-Jones, een hypnotherapeut (Ben Kingsley), hem van zijn gevoelens af kan brengen. Het camerawerk is zacht en teder, veelal met natuurlijk licht, passend bij het verhaal. Het geeft de sfeer in het tijdperk perfect weer. De acteurs zijn uitstekend gecast en zetten hun rollen geloofwaardig neer. ‘Maurice’ viel ten tijde van de release in 1988 niet echt op, maar dankzij de 4K restauratie – net als ‘Howards End’ in 2017, krijgt de film eindelijk de waardering die het verdient.

Monica Meijer

Waardering: 4

Bioscooprelease: 23 juni 1988
Bioscooprelease: 21 maart 2019 (re-release, gerestaureerde 4K-versie)
VOD-release: 17 september 2019
DVD- en blu-ray-release: 24 september 2019