Maya en het gouden ei – Maya the Bee 3: The Golden Orb (2021)

Recensie Maya en het gouden ei CinemagazineRegie: Noel Cleary | 80 minuten | animatie, avontuur | Nederlandse stemmencast: Vajèn van den Bosch, Samir Hassan, Giovanni Kemper

Het van oorsprong Duitse Maya de Bij is al meer dan vier decennia een groot televisiesucces. De lieflijke en licht geëngageerde tekenfilm geeft een kleurrijk beeld van het insectenleven. De bijen, met de Koningin als sterke hand, heersen over land, water en de lucht. Maar gevaren zijn overal. Militante mieren, doortrapte spinnen en wreedaardige wespen liggen steevast op de loer. De hoofdrol in dat speelveld is voor de jeugdige maar dappere Maya, die in een soort coming of age de wereld om haar heen beter leert kennen. Samen met haar schuchtere vriendje Willy belandt ze in allerlei avonturen die ze met nieuw opgedane kennis tot een goed einde brengen.

Met ‘Maya en het gouden ei’ zijn de bijenvriendjes, tegenwoordig onder de vlag van het Vlaamse Studio 100, bij hun tweede langspeelfilm aan belandt. In deze film wordt de vriendschap van de twee hoofdkameraadjes danig op de proef gesteld. Als Maya en Willy op de eerste dag van de lente iets te enthousiast een meute gloeiwormen loslaten op de bijenkorf, kan de Koningin niets anders dan het altijd onafscheidelijke duo uit elkaar te halen. Ze zullen voortaan los van elkaar hun boontjes moeten doppen. Maar wanneer ze een gouden ei, met daarin de troonopvolgster van een mierenkolonie, in handen krijgen, besluiten ze het eigenhandig terug te brengen.

Een wild maar speels en vrolijk avontuur is het gevolg. Achtervolgd door een bende boomwantsen, die uit zijn op een territoriumstrijd, doorkruisen ze een fraai geanimeerd natuurlandschap. Ze maken kennis met een keur aan andere dieren, van pietepeuterige bladluizen tot gigantische roodborstjes. Maar bovenal leren ze wijze lessen over vriendschap en het nut van samenwerken. Hoewel de film in de achtervolgingsscènes voor de allerkleinsten wat griezelig kan zijn, levert ‘Maya en het gouden ei’ hoofdzakelijk onbekommerd peuter- en kleuterplezier.

Een kanttekening is dat de meest wijze lessen worden geleerd door de andere dieren. De handelingen van Maya en Willy zijn voornamelijk plotgestuurd. Er ontstaat tijdens hun reis wat frictie tussen de twee, maar veel heeft het uiteindelijk niet om het lijf. Ook de humor, vol kolderieke slapstickactie, en de liedjes zijn veelal afkomstig van de bijfiguren. Hoe heldhaftig Maya, en in mindere mate Willy, ook zijn, het maakt ze onder de streep ook een beetje saai.

Wouter Los

Waardering: 3

Bioscooprelease: 16 februari 2022