Maybe I Do (2023)

Recensie Maybe I Do CinemagazineRegie: Michael Jacobs | 95 minuten | komedie, drama, romantiek | Acteurs: Emma Roberts, Luke Bracey, Diane Keaton, William H. Macy, Richard Gere, Susan Sarandon, DazMann Still, Azriél Patricia, Michael Kostroff, Natalie Ortega

‘Maybe I Do’ gaat over drie koppels, twee van middelbare leeftijd en een in de leeftijdscategorie van ‘alle vrienden om hen heen gaan trouwen en krijgen kinderen’. Met een sterrencast om u tegen te zeggen (Diane Keaton, William H. Macy, Richard Gere en Susan Sarandon) én een regisseur/schrijver die als bedenker van de legendarische serie “Boy Meets World” (1993-2000) flink wat potjes mag breken, schept deze film meer dan gemiddelde verwachtingen.

Grace ontmoet Sam in een filmtheater waar hij in tranen uitbarst bij een Scandinavische arthousefilm. De twee raken aan de praat en blijken een bijzondere klik te hebben. Er hangt een bepaalde spanning in de lucht, de kamer in een schimmig motelletje is zo geboekt, maar de twee blijken die avond voldoende te hebben aan praten.

Diezelfde avond probeert Monica in een luxe hotel Howard te verleiden, maar Howard geeft aan afgeleid te zijn door de toestand in de wereld en feitelijk is hij eigenlijk klaar met de relatie. De situatie ontploft. Monica dreigt Howard de volgende keer dat ze ‘m ziet te vermoorden.

Ondertussen staat Michelle op de bruiloft van haar beste vriendin klaar om door het traditionele vangen van het bruidsboeket haar lotsbestemming te bezegelen. Haar vriend Allen gooit in een paniekerige opwelling roet in het eten. Waar menig andere vrouw absoluut de humor hier van in zou zien, is dit voor Michelle aanleiding om Allen maar een ultimatum te stellen. Als hij binnen vierentwintig uur niet besloten heeft of hij met haar in het huwelijksbootje wil stappen, hoeft het allemaal niet meer van haar.

Aan het eind van de avond heeft de kijker door hoe het zit met deze relaties, alleen de personages zelf weten dan nog van niets. En dat is eigenlijk waar de film om draait. Grace is getrouwd met Howard, samen zijn zij de ouders van Michelle, terwijl Allan de zoon is van Sam en Monica. Wanneer Grace dochterlief voorstelt om eindelijk Allans ouders eens te ontmoeten en ze de volgende dag uit te nodigen, ontstaat een ongemakkelijke situatie, wat versterkt wordt door de onvolwassen gedragingen van de oudste vier.

‘Maybe I Do’ is een matige film over mensen die zo cliché en onorigineel zijn, dat ze niet echt voelen. De enige die als een normaal functionerend persoon overkomt is William H. Macy’s Sam en voor Grace kun je – ondanks haar overdreven christelijke instelling – nog wel iets van sympathie voelen. Voor de rest interesseert het je niet wie nu met wie eindigt of alleen overblijft. Visueel is de film ook niet bepaald aantrekkelijk, het upperclass huis van Grace en Howard is voor het overgrote deel het decor, maar het voelt net zo leeg als het scenario, dat bol staat van de holle frasen. Tenenkrommend is het allemaal niet, maar je mist er niets aan als je deze skipt.

Monica Meijer

Waardering: 2

Bioscooprelease: 30 maart 2023
VOD-release: 22 juni 2023