McQueen (2018)

Regie: Ian Bonhôte, Peter Ettedgui | 111 minuten | documentaire, biografie

Zoals wel vaker met uitermate getalenteerde mensen, wees niets in Lee Alexander McQueens jonge leven er op dat hij uit zou groeien tot één van ’s werelds meest invloedrijke en controversiële modeontwerpers. Met ‘McQueen’ geven filmmakers Ian Bonhôte en Peter Ettedgui een overzichtelijk en boeiend beeld van het leven van deze nog altijd geliefde couturier. Van zijn jonge jeugd tot zijn tragische dood; met intieme homevideo’s en de gebruikelijke talking heads – na het zien van ‘McQueen’ ben je helemaal op de hoogte.

Het conventionele van deze veelomvattende docu schuurt wel een beetje. Hoewel de beelden – zeker die van de modeshows – adembenemend zijn, is de samenstelling niet bijzonder spraakmakend. De film klokt maar liefst 111 minuten, best lang voor een documentaire over dit onderwerp, maar gek genoeg zit er eigenlijk geen scène te veel in. Elk van de geïnterviewden hebben boeiende informatie over Lee, zoals hij eigenlijk genoemd werd, zonder al te veel in herhaling te vallen.

De beste momenten zijn dus die van de spectaculaire modeshows, waarin je ongetwijfeld zult laveren tussen ‘wie draagt zoiets in ’s hemelsnaam’ tot ‘hoe komt ie er op, dit is eigenlijk heel erg mooi!’. Alexander McQueen stond bekend om zijn fascinatie met de dood en geweld. Omstreden is zijn Highland Rape show, waarin hij zijn modellen de catwalk opstuurde alsof ze ternauwernood ontsnapt waren aan een verkrachting. Met zijn laatste show, Plato’s Atlantis, vond hij zichzelf opnieuw uit en maakte hij kleding die je daadwerkelijk zou kunnen dragen. Waanzinnig mooie jurken, bizarre schoenen (okay, voor de verstokte sneakerfan zijn die beslist ondraagbaar), digitaal geprinte reptielenmotieven, het is sensationeel. Wat een talent had deze man, die in zijn privéleven zo ongelukkig bleek te zijn.

Voor wie geïnteresseerd is in mode en hedendaagse kunst, is ‘McQueen’ niet te missen. De achtergrondinformatie die je van familie, vrienden en collega’s krijgt, is niet van een Wikipedia-pagina te halen. Hoewel de uitgezette lijn bekend voorkomt voor wie vaker dit soort portretten kijkt over artiesten die ten onder gaan aan de valkuilen van hun roem (drugs, eenzaamheid, depressie), is deze documentaire over de rebelse koning van de Britse mode echt de moeite waard.

Monica Meijer

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 27 september 2018
DVD-release: 22 januari 2019